h i r d e t é s

Lesz a Fudan-egyetemről és a munkanélküli segélyről is népszavazás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lesz a Fudan-egyetemről és a munkanélküli segélyről is népszavazás

2022. március 09. - 17:22

Mindkét esetben összegyűlt a kellő számú hitelesített aláírás.

Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook

A Fudan-egyetem, valamint az álláskeresési járadék (közkeletű nevén munkanélküli segély) ügyében kezdeményezett népszavazáshoz is összegyűlt a legalább kétszázezer érvényes aláírás - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. A népszavazási kezdeményezéseket Karácsony Gergely főpolgármester nyújtotta be, magánszemélyként.

A két kérdés így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A politikus január 21-én adta le az összegyűjtött íveket, a Nemzeti Választási Iroda pedig még aznap megkezdte az ívek ellenőrzését, amelyre 60 napja volt.

A bizottságnak adott tájékoztatás szerint a Fudan-népszavazáshoz legalább 200 526 érvényes aláírás gyűlt össze, az álláskeresési járadékhoz pedig legalább 200 555. Az NVI-nek nem kellett az összes leadott aláírást ellenőriznie; az aláírások tételes ellenőrzését addig kellett folytatnia, amíg bizonyossá nem vált, hogy az érvényes aláírások száma elérte a kétszázezret.

Az alaptörvény szerint legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el, az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező. (MTI) / Portfolio