h i r d e t é s

Magyar György akkor is megtartaná az ellenzéki államfőjelölti szavazást, ha a politikai pártok nem támogatják őket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyar György akkor is megtartaná az ellenzéki államfőjelölti szavazást, ha a politikai pártok nem támogatják őket

2021. november 02. - 06:28

"Akkor is megtartja a Civil Államfő Jelölési Bizottság az ellenzéki államfőjelöltekről szóló szavazást, ha a politikai pártok nem támogatják őket" - mondta el az ATV híradónak Magyar György, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nem a szó szoros értelemben vett előválasztásról van szó. Márki-Zay Péter ellenzi a kezdeményezést, a pártok többsége pedig nem nyilatkozott az ügyben.

Magyar György ügyvéd - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Áder Jánosnak 10 év után, 2022 márciusában jár le második államfői ciklusa. A hatályos szabályok értelmében nem választható újra. Utódjáról az Alaptörvény szerint pontosan a 2022-es tavaszi választások előtt kell dönteni. Magyar György szerint fontos lenne, hogy személyéről ne a parlamenti választás előtt hetekkel a Fidesz – 2/3-os többséggel – egymaga határozzon.

A Civil Államfő Jelölési Bizottság elnöke híradónknak azt mondta, tudja, hogy a köztársasági elnökről a parlament dönt, de szerinte az ellenzéknek kell lennie egy alternatív civil jelöltnek, akiről a magyarok szavazhatnak. Magyar György szerint az ellenzéki pártok hezitálása ellenére is meg kell próbálni egy ilyen választást lebonyolítani.

"Óriási a társadalmi nyomás, az emberek nagyon szeretnék, ha erre sor kerülne. Ha a pártok ezt elutasítják, akkor ennek a következményeit ők viselik – hangsúlyozta az elnök, aki szerint egy, a Fidesz által választott államfő „komoly gáncsot vethet” egy esetleges ellenzéki kormány elé."

A kezdeményezésre az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Facebookon reagált. Márki-Zay Péter úgy fogalmazott: „Én például ellenzem azt, hogy előválasztásban gondolkodjon bárki is, mondjuk a köztársasági elnök személyének a megválasztását illetően. A Fidesznek sajnos teljesen jogosan joga van még az országgyűlési választások előtt jelölni és elfogadni valakit köztársasági elnöknek.”

Brenner Koloman ugyanakkor úgy fogalmazott: az előválasztás mobilizáló és tematizáló ereje hatalmas, de szerinte nem tudnának annyi energiát beletenni, mint korábban. „Ezt még egyszer úgy belerakni egy köztársasági elnöki előválasztásba, hogy aztán kevesebb pénzünk, időnk, energiaforrásunk marad a valódi választásra, amikor a Fidesz egypárti túlhatalmát kell leváltanunk, ez elég kétséges a szememben” – fogalmazott híradónknak nyilatkozva a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az ügyben a DK és az MSZP nem akart nyilatkozni, a Párbeszédet pedig nem sikerült elérni. A Momentum és az LMP először egyeztetni szeretne. „Először a szövetségeseink, a többi párttal fogunk egyeztetni, és ha van közös álláspont, azt fogjuk kommunikálni a nyilvánosság felé” – nyilatkozta híradónknak Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Magyar György egyébként híradónknak azt mondta: nem anyagi, hanem a pártok politikai és erkölcsi támogatására van szükségük. (atv.hu)