h i r d e t é s

Magyarország legkevesebb négy tiszteletbeli konzulja is gyanús ügyekbe keveredett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyarország legkevesebb négy tiszteletbeli konzulja is gyanús ügyekbe keveredett

2022. november 15. - 05:29

Egy pakisztáni cukorbáró és egy osztrák szerencsejátékos cég korábbi igazgatója ellen is nyomoznak. A közös bennük, hogy mindketten Magyarországot képviselik.

A kép illusztráció! - Forrás: Rice Law Firm

Legalább négy olyan tiszteletbeli konzulja van Magyarországnak, akik gyanús ügyekkel hozhatóak szóba – írja a Direkt36. Összesen 46 ország 160 újságírója kutatta a világ tiszteletbeli konzuljainak múltját, amiben részt vett a magyar oknyomozó csapat is.

A cikk szerint Magyarországot több, mint 270 tiszteletbeli konzul képviseli külföldön, közülük pedig négyen akadtak fent a szűrőjükön. Az egyikük, a gazdag libanoni bankár, Adel Kassar Libanonban képviseli tiszteletbeli konzulként hazánkat. Kassar az egyik legnagyobb libanoni bank, a Fransabank vezérigazgatója és a libanoni üzleti világ befolyásos alakja. 2013-ban állami kitüntetést is kapott a testvérével, Adnannal együtt a magyar–libanoni kapcsolatok fejlesztéséért Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Direkt36 szerint 2020-ban a New York-i szövetségi bíróságon a Hezbollah iraki terrorakcióiban elhunyt amerikai katonák családjai közösen indítottak pert a Fransabank és egy tucat más libanoni pénzintézet ellen, amiért állítólag részt vettek a Hezbollah és Irán által szervezett terrorcselekmények finanszírozásában.

Pakisztánban az ország egyik nagy cukortermesztő óriáscégének, a RYK Csoportnak a vezetőjét, Makhdum Omar Shehryart nevezték ki tiszteletbeli magyar konzulnak. Az üzletembert a pakisztáni sajtóban időnként az ország egyik cukorbárójaként említik. A pakisztáni Szövetségi Nyomozó Ügynökség csalás és pénzmosás gyanúja miatt kezdett nyomozni 2020-ban többek között ellene is.

A nyizsnyij-novgorodi magyar tiszteletbeli konzulnak Elada Nagornajának a férje szerepelt egy időben gyakran a sajtóban. Az orosz nagyváros polgármesterét, Oleg Szorokint letartóztatták különösen nagy értékű vesztegetés miatt. Nagornaját nem gyanúsították meg az ügyben, Szorokint azonban 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték emberrablásért és vesztegetésért, Nagornaja pedig családjával külföldre távozott.

Tiszteletbeli konzulunk az osztrák Bettina Glatz-Kremsner is, a Casinos Austria nevű, részben állami tulajdonú osztrák szerencsejáték vállalat korábbi igazgatója. Ellene jelenleg is zajlik egy nyomozás, mert a gyanú szerint hat ponton is hamisan tanúskodott, amikor a CASAG botránnyal kapcsolatban kihallgatták, amely egy évek óta húzódó, a politikai elitig érő korrupciós ügy.

A lap szerint a tiszteletbeli konzuli pozíciót arra találták ki, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező, ideális esetben gazdag és befolyásos kinevezettek segítsenek építeni a kapcsolatokat a két ország között. Fizetést nem kapnak a munkáért, ugyanakkor a diplomaták világába való bejárást, megbecsülést és privilégiumokat általában igen. (hvg.hu)