h i r d e t é s

Magyarország nem értesítette Horvátországot, hogy átrepült egy harcászati felderítő drón, majd lezuhant

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyarország nem értesítette Horvátországot, hogy átrepült egy harcászati felderítő drón, majd lezuhant

2022. március 11. - 14:24

Lezuhant egy harcászati felderítő Horvátországban, amely előtte 40 percig repült magyar légtérben, de erről elmaradt a tájékoztatás 

Forrás: Стефан Високи 1244 / Twitter

Az éjszaka folyamán egy harcászati felderítő robotrepülőgép csapódott a zagrábi Stjepan Radics Kollégium közelébe. A horvát kormány bejelentette, egy szovjet gyártmányú gépről van szó, amely a magyar légtéren keresztül érkezett Zágrábba és okozott óriási kárt – írja az index.hr. A balesetben senki nem halt meg. Mario Banozsics védelmi miniszter közölt részletesebb információkat az ügyről péntek délelőtt. - írja a 168hu

„Együttműködünk a NATO-val és a szomszédos országokkal. Ezt a célt szem előtt tartva ma reggel két irányba indultunk el. A nyomozás folytatódik, van néhány adatunk, amit meg kell erősíteni. Még nem ismert a gép célpontja” – mondta, hozzátéve: „A NATO-val együttműködve intenzív kommunikációt folytatunk. Beszéltem Magyarország és Szlovénia védelmi minisztereivel, kicseréltük a rendelkezésünkre álló információkat. A gép 22:57-kor lépett be a légterünkbe, és Magyarországról érkezett 700 km/h-s sebességgel” – jelentette ki. Mint közölte, a gép valószínűleg nem jelentett veszélyt Horvátországra. „Nem kell félniük. A NATO és a belbiztonság dolgozik az ügyön” – tette hozzá Banozsics.

A sajtótájékoztatón Robert Hranj, a horvát fegyveres erők vezérkari főnöke is megszólalt. „Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy ki alkalmaz a volt Szovjetunióban használt repülőgépeket, ezek viszonylag régimódi drónok, de részletes elemzés nélkül nem tudom megmondani, hogy valóban Ukrajnából repült-e idáig” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy hogy történhetett meg, hogy a radarok nem észlelték a drónt azt mondta, hogy Horvátország légvédelmének vannak bizonyos korlátai, de ezeket fejlesztik. Bozsánovics pedig azt jelentette ki ezzel kapcsolatban, hogy ez nem azt jelenti, hogy a horvát rendszer hibázott. 

Ma is vannak találkozóink, úgyhogy meglátjuk, mi történt Magyarországon. Vannak útvonaladataink, de ellenőriznünk kell ezeket az adatokat más államokkal” – mondta. Később azt is közölték, a horvát kormány hét perccel a becsapódás után értesült a balesetről. „Most fontosak a titkosszolgálati adatok, a Magyarországról, Romániából származó információk...” – jelentette ki Banozsics. Jutarnij list egyébként azt írta korábban, Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt közölte, a drón Románia irányából érkezett Magyarországra.

Andrej Plenkovics miniszterelnök pénteken a zágrábi repülőgép-szerencsétlenségről beszélgetett Zoran Milanovics államfővel, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, a horvát kormány minden érintett tagjával, Tomislav Tomasevics polgármesterrel és Mario Nobilo NATO-nagykövettel.

Zoran Milanovics horvát elnök is megszólalt az ügyben, aki megerősítette, nem kaptak bejelentést a gépről. „Tudjuk, hogy milyen tárgy repült be. Nem kaptunk bejelentést. Az objektum több mint 40 percig repült Magyarország felett, Horvátországban kevesebb mint hét percig repült, és Jarun térségében zuhant le, szerencsére személyi sérülés nélkül. Ez komoly, a nyomozás folyamatban van, minden részletet tisztázni akarunk" – mondta az elnök. 

„Jelenleg komolyan vizsgálják, hogyan lehetséges, hogy senki nem vette észre a gépet. A kérdés az, hogy Horvátország tudott-e valamit kezdeni az ilyen szintű védelemmel. Nagyon rövid volt a légterünk. Felhívtam a miniszterelnököt ma reggel” – mondta Milanovics, majd hozzátette: „Hogyan lehetséges, hogy egy egyszerű repülőgép egy óránál többet tölt egy NATO-tag felett, és senki sem veszi észre? A vizsgálatban katonai szolgálatok vesznek részt. A dolgok jelenlegi állása szerint a gép Ukrajnából repült, Zágráb felett lezuhant üzemanyaghiány miatt” – jelentette ki.

„Orbánnal nem beszéltem, Plenkovics látta őt Franciaországban. Magyarországnak a lehető legrövidebb időn belül rendelkeznie kellett volna a megfelelő adatokkal, de nem történt semmi” – nyilatkozta.

Ukrajna később azt közölte a lap szerint, nem az övék a gép. Az index.hr azt írja továbbá, hogy a horvátországi ukrán nagykövetség nem kívánta kommentálni az esetet. (168.hu)