h i r d e t é s

Márki-Zay szerint Hernádit ki kéne adni a horvátnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Márki-Zay szerint Hernádit ki kéne adni a horvátnak

2021. november 24. - 06:01

A balkaninsight.com-nak adott mélyebb betekintést hátteréről és politikai nézeteiről Márki-Zay Péter, közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Hernádi Zsolt Mol vezér VIP vendégként egy esztergomi rendezvényen - Forrás: Romanek Etelka / Facebook

A hódmezővásárhelyi polgármester több olyan elképzelését is megosztotta a portállal (szakértől bevonása, korrupcióellenesség), amelyekről korábban részletesen beszélt, például nálunk is.

A legmeglepőbb nyilatkozat ebben a friss beszélgetésben az, amit Hernádi Zsolt, Mol-vezérről mondott Márki-Zay. Hernádit ugyebár a horvát hatóságok elítélték, de nemzetközi körözést is adtak ki rá, sőt, kiadatását kérték Magyarországról, amit a magyar bíróság elutasított.

Most idén októberben egyébként a horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében. Sanader korábban hat év, az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt pedig távollétében két év börtönbüntetést kapott.

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint Sanader megegyezett Hernádi Zsolttal, hogy 10 millió euró fejében a magyar társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, és arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot. A pénzt fiktív szerződés alapján Robert Jezic, a per koronatanújának céges számlájára kellett volna átutalni. 2009-ben 5 millió euró megérkezett a számlára, míg a másik ötmillió euró nem került befizetésre – közölte a testület. Hernádira az Interpol is adott ki körözést. Korábbi cikkünkben mi is megírtuk: az Európai Bíróság döntése szerint Hernádi kiadása nem lett volna megtagadható.

Márki-Zay azt mondja most az angol nyelvű portálnak, hogy egy nemzetközi körözés valami olyan, amit minden egyes kormánynak tiszteletben kellene tartania. Hozzátette: Magyarországnak nem lenne szabad támogatnia valakit, akivel szemben ilyen bűncselekmények gyanúja merül fel.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Hernádi kiadatását, Márki-Zay egyértelműen kijelenti: „Igen. Minden esetben együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában.”

Felmerült a beszélgetésben még a Fudan-egyetem kérdése is, amiről azt mondta Márki-Zay: felőle megépülhet, csak ne a magyar adófizetők pénzéből. A Belgrád-Budapest vasútfejlesztést is ennek szellemében kellene kínai pénzből finanszírozni. A paksi erőműbővítést pedig újratárgyalná, miután látta az orosz féllel kötött szerződéseket. (24.hu)

További részletek itt olvashatóak.