h i r d e t é s

Másfél milliárdos állami támogatással épült a vágóhíd, de hónapok óta nem fizeti kik ki a dolgozóit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Másfél milliárdos állami támogatással épült a vágóhíd, de hónapok óta nem fizeti kik ki a dolgozóit

2022. november 07. - 08:10

Fogalmuk sincs, mikor jutnak a fizetésükhöz – mondták az RTL Híradónak azok a volt húsipari dolgozók, akiknek már hónapok óta nem fizet a Kurucz cégcsoport. 

Forrás: rtl.hu

Júliusban indult csődeljárás a vállalatnál. Egykori dolgozóik azt mondják, senki nem mond nekik semmit, ügyvédhez fordultak.

Kupaktanácsot tartottak a volt húsüzemi dolgozók. A Híradó a sárrétudvari vágóhíd előtt találkozott a Kurucz cégcsoport volt húsüzemi dolgozóival, akik azt kérték, hogy ne legyenek felismerhetőek. 

Mindannyian feszültek, ugyanis fogalmuk sincs, mikor kapják meg egykori munkaadójuktól a bérüket. Azt mondják, többüknek többhavi fizetésével tartoznak a cégek, mégis alig mondanak nekik valamit, miközben „a rezsi meg az anyagi terhek csak nőnek, nőnek, nőnek”.

Van akinek több százezer, másnak már több mint egymillió forinttal tartozik a csődbe ment húsos cégcsoport. A károsultak egyike azt mondta, ő már nyitás óta ott dolgozott, és a jó viszony megvolt, mégsem fizetik ki a jogos bérét. A többség ügyvédhez fordult, egyelőre csupán nyilvántartásba vették a követelésüket. 

A Kurucz cégcsoport három vállalatánál még júliusban indult csődeljárás. A volt dolgozók szerint voltak előjelek, hogy baj lesz.

Az idén már voltak fizetési gondok. Mindig ígérgették, hogy majd jövő héten, meg akkor meg ekkor, ilyen támogatást kapnak, most olyan támogatást kapnak, majd akkor kerül a munkabérünk kifizetésre.

A sárrétudvari sertésfeldolgozó telep az egyik legmodernebb az országban. Másfél milliárd forintos állami támogatással épült, 2019-ben az agrárminiszter is ott volt az átadón, akkor példaértékűnek nevezte a 120 munkahelyet teremtő beruházást. A családi vállalkozás más fejlesztéseinek is bizalmat szavaztak pályázatokon. A tenyésztés és feldolgozás mellett értékesítést is végeztek, ezzel együtt több száz embernek adtak munkát. A cég azonban nyáron fizetésképtelenné vált.

A vállalat korábban azzal magyarázta a helyzetet, hogy a sertéspestis, valamit a drámaian megdrágult takarmány- és energiaárak bizonytalan piaci viszonyokat teremtettek, de a működés érdekében egyezséget akarnak kötni a hitelezőkkel. Hogy hol tartanak az egyeztetések, a Híradó nem tudta meg. A cégcsoport elérhető vezetői nem nyilatkoztak. (rtl.hu)