h i r d e t é s

Még jobban elszabaduló inflációt várnak Magyarországon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Még jobban elszabaduló inflációt várnak Magyarországon

2023. február 17. - 09:45

Újabb borús előjelet festett a Fitch Ratings a magyar gazdaság helyzetéről: a hitelminősítő új elemzése szerint a szolgáltató cégek áremelései Magyarországon és Lengyelországban is felhúzhatják az inflációt.

A Fitch Solutions már a héten előrevetítette, hogy a hiteltörlesztők esetleges emelkedése kettős recessziót hozhat itthon. - írja a Portfolio

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet vezetője arra figyelmeztetett, hogy az a lengyelországi és magyarországi szolgáltató cégeknél kialakulóban lévő tendencia, hogy az emelkedő árakkal összhangban emelik díjaikat, magasabb és tartósabb inflációs rátákat eredményezhet.

Mindezt két cég, az Orange Polska lengyel távközlési vállalat és a Magyar Telekom bejelentéseire és lépéseire alapozzák: előbbi csütörtökön közölte, hogy "erősen fontolgatja" az inflációs záradékok bevezetését az új és megújított szerződésekben, míg a Deutsche Telekom magyarországi egysége a fogyasztói szolgáltatási szerződésekben a tavalyi 14,5%-os inflációs rátát már érvényesítette.

Federico Barriga Salazar, a Fitch Ratings igazgatója csütörtökön a Reutersnek azt mondta, hogy a szolgáltatások áremeléseit mindenképpen követni fogják. Úgy vélik, hogy

ez a tényező akár időben kitolhatja az infláció lefutását, illetve továbbra is gyorsabb maradhat a pénzromlás mértéke.

"Ha ez általánossá válik, hogy a szolgáltatásokat indexálják, akkor ez további hosszú távú nyomást gyakorolna az inflációra. Ez még nehezebbé tenné a központi bankok feladatát az infláció csökkentésében" - mondta Salazar.

Bár a januári lengyel és magyar inflációs adatok kissé elmaradtak a piaci becslésektől, az Európai Bizottság legfrissebb gazdasági előrejelzései alapján még mindig ezekben az országokban várható az Európai Unió legmagasabb inflációs rátája 2023-ban. A magyar éves decemberi adat 25,7 százalék volt.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank csütörtökön közzétett felmérésében arra is figyelmeztetett, hogy az infláció csökkentése a feltörekvő európai gazdaságokban a vártnál hosszabb időt vehet igénybe a korábbi erős áremelkedések tapasztalatai alapján.

"Meg kell néznünk, hogy a tartós bérnyomás és a bérvárakozások valóban függetlenednek-e a gazdasági növekedéstől és a termelékenységtől, és hogy ez további külső egyensúlytalanságokat okoz-e" - mondta Barriga Salazar, aki szerint ez egyelőre még csak kockázatot jelent.

Magyarország inflációs problémája tartósabbnak tűnik, mondta Malgorzata Krzywicka, a Fitch társigazgatója, kiemelve az élelmiszerárak gyors növekedését és a szolgáltatások árának folyamatos emelkedését. Utóbbiaknál januárban éves szinten 11,3 százalékos volt az ugrás.

"Bár alapprognózisunk szerint Magyarországon az infláció csökkenésére számítunk, több ok van arra, hogy miért maradhat hosszabb ideig magasabb, mint Lengyelország esetében" - mondta Krzywicka.

A Fitch a múlt hónapban stabilról negatívra csökkentette Magyarország hitelminősítési kilátását, hivatkozva a politikai megfontolások által befolyásolt szakpolitikai mixből eredő sebezhetőségekre, beleértve az árplafonokat és az egyes vállalkozásokra kivetett váratlan adókat. Az MNB nem változtatott pénteki napi betéti tenderén sem a 18 százalékos szinten, míg az alapkamat 13 százalékon áll.

A Lengyel Nemzeti Bank (NBP) a múlt héten változatlanul 6,75%-on hagyta fő kamatlábát, míg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt mondta, hogy "türelmes megközelítésre" van szükség, miután a múlt hónapban 13%-on tartotta az EU legmagasabb irányadó kamatlábát.

A Fitch Solutions héten kiadott előrejelzésében 1 százalékos recessziót valószínűsít Magyarországon, mivel további késlekedést várnak a 22 milliárd eurónyi uniós kohéziós forrás lehívásában. Valamint a cég elemzői attól is tartanak, ha a lakossági jelzáloghitelekre érvényes kamatstopokat június végén nem tartja meg a kormány, mert akkor a törlesztőrészletek tovább csökkenthetik a lakossági fogyasztást. Mindez kettős recessziót eredményezhet a Fitch Solutions szerint.

Péntek reggel a forint gyors gyengülésbe kezdett az euróval és a dollárral szemben. Mindezt csak részben magyarázza, hogy jobb amerikai inflációs és munkaerőpiaci adatok után erősödött a dollár. Az erősebb inflációs kockázatok, amelyekről a Fitch Ratings számolt be, kevésbé teszik a magyar eszközöket a relatív magas kamatszint mellett is. (Portfolio)