h i r d e t é s

Meghalt a Twin Peaks főcímdalának énekese

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meghalt a Twin Peaks főcímdalának énekese

2022. június 10. - 16:41

Julee Cruise nemcsak David Lynch gyakori alkotótársa volt, de énekelt is a Twin Peaks kocsmájában a sorozatokban és a filmben is.

Julee Cruise - Forrás: TV Insider

Hatvanöt éves korában meghalt Julee Cruise énekesnő, David Lynch visszatérő alkotótársa, a Twin Peaks főcímdala, a Falling szöveges verziójának énekese és a sorozat egyik szereplője – jelentette be a művész férje, Edward Grinnan a Guardian tudósítása szerint.

Grinnan azt írta, felesége semmit sem bánva, békében, „a maga feltételeivel” távozott, miközben ő a Roam című számát játszotta le neki.

Crusie leghíresebb száma, a Falling zenéjét Angelo Badalamenti írta, és a dal instrumentális verziója volt a Twin Peaks főcímzenéje. A sorozat alkotója, David Lynch viszont szöveget is írt a dalhoz, amely Cruise előadásában egész Európában siker lett, Angliában a hetedik, Ausztráliában pedig az első helyig jutott a slágerlistán.

Cruise és Lynch először 1986-ban dolgoztak együtt, a Kék bársony című filmben, majd Cruise színészként feltűnt Lynch avantgárd, kísérleti színházi darabjában, az Industrial Symphony No 1-ben, Nicolas Cage és Laura Dern oldalán. A Twin Peaksben is gyakran szerepelt: ő énekelt a sorozatbeli kocsmában, és ilyen minőségében szerepelt a sorozathoz készült filmben, a Tűz, jöjj velem-ben, majd a sorozat 2017-ben készült harmadik évadában is.

Cruise ugyanakkor nemcsak Lynchcsel dolgozott együtt: Wim Wenders A világ végéig című filmjének zenéjéhez például Elvis Presley Summer Kisses, Winter Tears című dalát dolgozta fel.

2018-ban jelentette be, hogy Lupust diagnosztizáltak nála, ami krónikus fájdalommal járt számára. (hvg.hu)