h i r d e t é s

Mégis mi a csövesbánatot kellene megtanítanunk a döglődő Nyugatnak?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mégis mi a csövesbánatot kellene megtanítanunk a döglődő Nyugatnak?

2022. szeptember 27. - 12:35

Lakatos Márk a német béreket és élelmiszerárakat hasonlította össze a magyar megfelelőikkel.

A kép illusztráció! - Forrás: The Local Germany

Lakatos Márk nyáron a rezsiárakról és az augusztus 27-ei tűzijátékról is éles véleményt mondott, ma pedig ismét költői kérdést tett fel a követőinek az Instagram-oldalán egy magyar-német példával élve.

Oldjatok meg velem egy matekpéldát: ha Ausztriában 17.000 forintnak megfelelő kaját vásárolok és 1.1 millát keresek, miközben a csodás kishazánkban ugyanezért a melóért 300 ezret kapok, viszont ugyanazt a kaját 32.000-ért tudom megvenni, akkor mi a csövesbánatot kellene megtanítanunk a döglődő Nyugatnak, aki lábon lőtte magát? Ti értitek?

– írta posztjában a stylist.

 

Bezuhant a font a brit kormány látványos adócsökkentése miatt, a Bank of England nem fél tovább emelni az alapkamatot

„Nem fognak hezitálni” az alapkamat emelésével, közölte a brit központi bank, miután a font 50 éves mélypontra jutott a dollárral szemben. Az elmúlt 24 órában volt olyan pont, amikor 1 font 1,03 dollárt ért, ez erősödött vissza most 1,08 környékére.

A Bank of England - például a Magyar Nemzeti Bankhoz hasonlóan - folyamatosan emeli az alapkamatot, ami Nagy-Britanniában most 2,25 százaléknál jár. Ez 14 éve a legmagasabb adat. Legközelebb novemberben döntenek az alapkamat mértékéről, elemzők szerint tavaszra elérhetik az 5,5 százalékot is. Az alapkamat emelésével nagyon rosszul járnak a lakáshitelesek, a központi bank ugyanakkor így próbálja fékezni a száguldó inflációt.

Ha a font kevesebbet ér - ahogy most látjuk -, drágábban importálhatnak külföldi termékeket és alkatrészeket, ami szintén felhajtja az árakat.

Az árfolyam azután kezdett zuhanni, hogy Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a hétvégén további adócsökkentést ígért a pénteki, évtizedek óta példátlan csomag bejelentése után. A piacok azért reagáltak így, mert a kormánynak jelentős hitelekre van szüksége az intézkedés finanszírozásához.

Kwarteng - aki kedden találkozik vezető bankárokkal és a londoni pénzügyi központ kulcsszereplőivel - a gazdaság erősítését várja az adócsökkentéstől. Az intézkedést azért is bírálja az ellenzéki Munkáspárt, mert a magas jövedelműeknek kedvez, de a német pénzügyminiszter kísérletként hivatkozott az új programra, ami nem biztos, hogy jó eredménnyel zárul. (444.hu)