h i r d e t é s

Megkezdődött a törökországi Akkuyu Atomerőmű 4. blokkjának építése is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megkezdődött a törökországi Akkuyu Atomerőmű 4. blokkjának építése is

2022. július 21. - 15:07

A Roszatom által Törökországban épített Akkuyu Atomerőmű 4. blokkjának kivitelezése is megkezdődött az első adag beton kiöntésével, amelynek alkalmából 2022. július
21-én ünnepséget tartottak a Földközi-tenger partján, Mersin tartományban zajló építkezés helyszínén.

Jelképes gombnyomással adtak jelt az ünnepség résztvevői a betonöntésre - Forrás: Roszatom

Az orosz állami atomenergetikai konszern törökországi projektje a 4. blokk építésének megkezdésével csúcsra jár, miután ma ez a világ legnagyobb atomenergetikai beruházása, amelynek keretében egyszerre négy blokk készül párhuzamosan, mintegy húszezer ember együttes munkájával.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az ünnepségen elmondta: „Az Akkuyu Atomerőmű a Roszatom zászlóshajója, a legnagyobb építkezés, amelynek keretében egyszerre 4 blokk épül. Szemmel látható az a hatalmas munka, amit az építők eddig végeztek. A két ország vállalatainak eredményes együttműködése, a török ipar érdekeltsége, a beszállítói lánc mind arról tanúskodik, hogy ez a projekt példaértékű Oroszország és Törökország együttműködésében. Azáltal, hogy Törökország választása a korszerű és biztonságos orosz atomenergetikai technológiára esett, az ország évtizedekre megalapozta az energiaellátás stabilitását” – tette hozzá a Roszatom vezérigazgatója.

Fatih Dönmez, Törökország energetikai és természeti erőforrásainak minisztere arról beszélt, hogy az Akkuyu Atomerőmű építése Törökország történetének legnagyobb beruházása. A négy atomerőművi blokk Törökország áramszükségletének 10 százalékát fogja biztosítani. Az Akkuyu Atomerőmű nem csupán villamos energiát ad az országnak, hanem jelentősen hozzájárul a környezeti szempontból tiszta energetika megteremtéséhez. Az atomerőmű működésével éves szinten 128 millió tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el, ami azt jelenti, hogy az atomerőmű 60 éves garantált üzemideje alatt 2,4 milliárd tonna üvegházhatású gáz légkörbe kerülése előzhető meg. Az Akkuyu Atomerőműben a legmagasabb biztonsági követelményeket kielégítő 3+ generációs VVER-1200-as blokkok fognak működni. „Az új atomerőművel Törökország megnöveli az energiabiztonságát, az erőmű megbízható, környezetbarát módon előállított és versenyképes árat biztosító villamos energiát termel majd” – tette hozzá.