h i r d e t é s

Megnyílt a XII. Atomexpo Szocsiban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megnyílt a XII. Atomexpo Szocsiban

2022. november 21. - 10:36

Szocsiban 2022.november 21-én 57 ország képviselőinek részvételével megnyílt a XII. Atomexpo Nemzetközi Fórum.

Forrás: armenpress.am

Az esemény a Youtube-on a https://youtu.be/bc-jaGHUBNs címen élő közvetítésben látható.

Az Atomexpo Nemzetközi Fórum az atomenergetikai ipar első számú globális seregszemléje és üzleti fóruma, amely lehetőséget teremt az eszmecserére az iparági vezetők, a politikai döntéshozók és a vállalatvezetők számára.

A Fórum idei kiemelt témája az Atomtavasz: a fenntartható jövő megteremtése. A Fórum keretén belül plenáris ülésekre, tematikus kerekasztal-beszélgetésekre és panelbeszélgetésekre kerül sor, amelyeken a világ különböző országaiból érkező érdeklődők széles körének bevonásával megvitatják az atomenergia szerepét a globális klímaválság kihívásainak kezelésében, valamint azt, hogyan járulnak hozzá a nukleáris technológiák az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréshez.

A 2009 óta évente megrendezett Atomexpo Nemzetközi Fórumon a nukleáris energetika aktuális kérdéseit és a jövő trendjeit vitatják meg a résztvevők, valamint üzleti tárgyalásokra is sor kerül. Mindennél többet mond, hogy a kezdetek óta több mint 550 szerződés és egyéb megállapodás született az Atomexpókon, amelyek összértéke meghaladta a 60 milliárd dollárt! A résztvevő vállalatok száma is tekintélyes: az elmúlt évek rendezvényein több mint 6000 vállalat képviseltette magát, az eseményen részt vevők száma meghaladta a 45 ezret.

Nincs ez másként az idén sem: 54 országból 4100-en vannak jelen a rendezvényen. Az orosz atomenergetikai ipar, a Roszatom tagvállalatai mellett idén is eljöttek Szocsiba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a WANO és a világcégek képviselői, ami jól példázza, hogy az országok hisznek az atomenergetika jövőjében, világszerte kibontakozó reneszánszában. Örömteli, hogy ebben magyar vállalatok is szerepet játszanak. A világhírű Ganz gépgyár egyik utódvállalata nagy teljesítményű atomerőművi szivattyúkat, egy másik pedig villanymotorokat gyárt ezekhez, amelyeket beépítenek a világszerte orosz technológiával megvalósuló új atomerőművekbe. Oroszország mellett Fehéroroszországban, Indiában és a most épülő törökországi blokkok részeivé válnak, ezzel növelve a magyar mérnöki szakértelem hírnevét a világban.

A rendezvény súlyát jelzi, hogy a megvitatandó témák között olyan területek vannak, amelyek meghatározzák a fenntartható, karbonsemleges jövőt. A Magyarországon épülő új paksi blokkok a világon ma elérhető és működő referenciával rendelkező legkorszerűbb és legbiztonságosabb orosz technológiával valósulnak meg, amit a nemzetközi szervezetek mellett az EU is elismert. A Paks II. projekt garantálja Magyarország ellátásbiztonságát, az importfüggés csökkentését, a megfizethető árú energiát az ipar és a lakosság számára, ami hosszú távon növelni fogja az ország versenyképességét. Az új technológiák, a kis teljesítményű moduláris reaktorok fejlesztése, illetve a nukleáris üzemanyag ciklus zárása mind meghatározó témakörök az Atomexpón, amelyek betekintést engednek a csúcstechnológiai megoldásokba.