h i r d e t é s

Megsérülhetett egy atombomba, egy holland légibázison történt balesetben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megsérülhetett egy atombomba, egy holland légibázison történt balesetben

2023. április 04. - 06:44

Az amerikai légierő európai szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az esetet.

Forrás: fas.org

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) egy fényképet fedezett fel, amelyen amerikai katonák – köztük két tűzszerész és egy civil – vizsgálnak meg egy sérült B61-es bombát. Úgy tűnik, a nukleáris fegyver egy behatás következtében megcsavarodott, és az egyik farokszárnya is hiányzik, emellett egy látható lyukat rózsaszín ragasztószalaggal fedtek le – írja a The Guardian alapján a hirado.hu.

A FAS hétfői jelentése szerint a képet az ország egyik nukleáris fegyverkezési létesítménye, az új-mexikói Los Alamos nemzeti laboratórium 2022-es, diákoknak szóló bemutatójához csatolta, és a kép helyszínéül a holland Volkel légitámaszpontot jelölte meg. Ez egyike annak a bázisnak, ahol jelenleg az Egyesült Államokkal kötött nukleáris megállapodás keretében B61-es gravitációs nukleáris bombát tárolnak.B61 bomba alkatrészek. A fizikai csomag a bal középső ezüst hengerben található - Forrás: wikipedia/US government DOD and/or DOE - Immediate source: Chuck Hansen, The Swords of Armageddon: U.S. Nuclear Weapons Development Since 1945 (Sunnyvale, CA: Chukelea Publications, 1995)

„Előzetesen hangsúlyozni kell, hogy nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép a Volkel AB-n készült, hogy a meghajlott B61-es alakzat valódi fegyver – vagy a gyakorlóbomba –, vagy hogy a sérülés baleset eredménye – vagy szimuláció” – írta Hans Kristensen, a jelentés szerzője, a FAS nukleáris információs projektjének igazgatója. Hozzátette: „Ha a kép valóban egy nukleáris fegyveres eseményből származik, akkor ez lenne az első dokumentált eset, amikor egy európai légibázison a közelmúltban nukleáris fegyverekkel kapcsolatos baleset történt.”

Egy nukleáris fegyver bármilyen sérülését általában titokban tartják. Az amerikai légierő európai szóvivője nem kívánta közvetlenül kommentálni a fotót, de azt mondta: „Az Egyesült Államok a legmagasabb szintű normákat tartja fenn a stratégiai arzenált támogató személyzettel és felszereléssel kapcsolatban, ami magában foglalja a rutinszerű kiképzést, karbantartást és biztonsági tevékenységeket, hogy megvédje Amerika kritikus képességeit.”

„Az Egyesült Államok politikája, hogy nem tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni a nukleáris fegyverek jelenlétét vagy hiányát semmilyen általános vagy konkrét helyszínen, beleértve a konkrét gyakorlatokat vagy valós műveleteket” – mondta a szóvivő. (Infostart)