h i r d e t é s

Megvizsgálták, melyik a legszennyezőbb, hazánkban jelen lévő élelmiszerlánc

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megvizsgálták, melyik a legszennyezőbb, hazánkban jelen lévő élelmiszerlánc

2023. január 21. - 08:00

Felmérést végzett a Greenpeace környezetvédelmi szervezet arról, mennyire terhelik a környezetet a hazai élelmiszerláncok egyszer használatos műanyaggal és csomagolóanyagokkal. A vizsgálat középpontjában az állt, mennyi a csomagolásmentes termék a polcokon, van-e lehetőség újratöltésre és újrahasznosításra az üzletekben, illetve, hogy egyszer használatos műanyag zacskókban vagy környezetkímélő táskákban vihetik-e haza a vásárlók a termékeket.

Bevásárlás - A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A szervezet beszámolója szerint a legjobb eredményt a SPAR érte el, amelyet az Auchan és a Tesco követ a rangsorban, a legrosszabbul pedig a CBA, a Coop és a Reál szerepelt.

A Greenpeace azért indította a kutatást, mert a műanyag hulladék lassan ellep minket, egyre nagyobb károkat okozva a természetben és már megjelent az emberi szervezetben is. Mindenkinek joga van úgy vásárolni, hogy ne legyen minden eldobható műanyagba csomagolva, illetve hogy választhassanak visszaváltható csomagolású termékeket – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

A jóról is beszámoltak

A 24.hu tette közzé, hogy a jelentésben az élelmiszerláncok hiányosságai mellett több pozitív intézkedésüket is bemutatják: egyes cégeknek nyilvánosan elérhető stratégiája van a műanyag-csökkentésükkel kapcsolatban, máshol a saját márkás termékek csomagolásánál kitűzött cél, hogy 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készüljenek. A Greenpeace követendő példaként emelte ki, hogy a SPAR üzleteiben kimagaslóan sok termék volt elérhető újratölthetőként, az Auchanokban hálózati szinten megtalálható a visszaváltható ásványvizes italcsomagolás, a Tesco pedig az általuk termelt hulladék 82 százalékát újrahasznosították az előző évben. Továbbá arról is írtak, hogy a Lidl üzleteiben lehet találni a legtöbb csomagolásmentes zöldséget és gyümölcsöt, a SPAR és az Auchan pedig már nem ad ingyen műanyag zacskót, csak lebomlót pénzért.

A változás érdekében komoly tettek kellenek az élelmiszerláncok üzleteiben

A zöld szervezet jelentésében megírta, hogy ha valódi változást szeretnénk látni, akkor búcsút kell mondani az eldobható csomagolásnak, és át kell térni az újbóli felhasználásra, az utántöltésre és a csomagolásmentes alternatívákra – közölték. (magro.hu)