h i r d e t é s

Melyik ital a legkárosabb a vesére?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Melyik ital a legkárosabb a vesére?

2023. január 07. - 05:02

Érdemes megőrizni vesénk egészségét, hiszen rengeteg folyamatban vesz részt, hogy szervezetünk megfelelően működjön. A legjobb, ha erről az italról is lemondunk egészségünk érdekében.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

vesék az emberi test igazi harcosai: kiszűrik a vizet és a salakanyagokat a vérünkből, és így naponta körülbelül 1500 milliliter vizeletet hoznak létre. A vese páros szerv, és míg az egyik nélkül jó életminőséggel el tud éldegélni az ember, ha mindkettő tönkremegy, az már igazán komoly problémát jelent.

Nem nehéz kitalálni, hogy elsősorban a magas nátriumtartalmú és telített zsírokban gazdag ételeket érdemes csökkenteni az étrendben, ha óvni szeretnéd a vesédet, de van még egy ital, melyet érdemes messzire elkerülni.

A dietetikus megmondja a tutit

A szakértők szerint az egyik legrosszabb, ha cukros szénsavas italokat választunk a szomjúságunk oltására. Két okból sem érdemes: az egyik, hogy a cukros italok könnyedén súlygyarapodást, továbbá hosszú ideig tartó vesebetegséget okozhatnak. Ennek oka, hogy a vér magas cukortartalma súlyosan roncsolja a vesék véredényeit.

Ráadásul nemcsak a veséinknek teszünk rosszat, de a magas vércukorszint miatt akár cukorbetegség is kialakulhat, mely további problémák és betegségek kialakulásához vezethet.

A cukormentes üdítők sem tesznek jót a vesénknek, hiszen a szénsavas italoknak magas a foszforsavtartam, amitől a vizeletben lévő ásványi anyagok és a savszint egyensúlya megbillen. Különösen a kólával kell vigyázni, hiszen ebben tényleg rendkívül sok a folsav. A legjobb tehát, ha valamilyen gyógyteát vagy vizet fogyasztunk, ha szomjasak vagyunk. (nosalty.hu)