h i r d e t é s

Minden idők legokosabb átigazolásai

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Minden idők legokosabb átigazolásai

2023. július 12. - 05:22

Nézzünk a labdarúgás világából, olyan aprópénzért megvett játékosokat, akiknek anyagi és szakmai szempontok alapján is busásan megtérült az áruk.

Gera Zoltán: Pécs-FTC

Gera Zoltán 2000 tavaszán a Pécs játékosaként mutatkozhatott be a magyar élvonalban és fél év is elég volt neki, hogy magára vonja az élklubok figyelmét. A 21 éves tehetséget végül a Ferencváros szerezte meg, amely 2000 nyarán ingyen igazolta le, köszönhetően annak, hogy lejárt a szerződése. Bár Gera képességeihez nem férhetett kétség, ekkor valószínűleg a zöld-fehérek vezetői sem gondolták, hogy személyében a következő 20 év legjobb magyar labdarúgóját sikerült megszerezniük. Az együttes akkori trénere Csank János úgy tervezte, hogy az elején csereként számít majd Gerára, de Gera rögtön az első meccsén betalált, attól fogva pedig kihagyhatatlan volt a Fradi kezdőjéből. A Ferencvárosnál eltöltött első időszakában 2 bajnoki címhez és 2 kupagyőzelemhez segítette a klubot a Bet365 magyar oldalának adatai alapján, teljesítményére pedig külföldön is felfigyeltek és 2004 nyarán a Premier Leagueba feljutott West Bromwich Albion szerződtette, amely 2,25 millió eurót is kész volt kifizetni érte. Ez az összeg még mindig magasnak számít itthon, hiszen Gera a 16 évvel ezelőtti vételárával még mindig a harmadik helyet foglalja el.

Robert Lewandowski: Lech Poznan-Borussia Dortmund

A Borussia Dortmund 2010 nyarán, mindössze 5,2 millió eurót fordított erősítésekre, ennek az összegnek a nagyrészét 4,7 milliót ráadásul egyetlen játékosra, az akkor még mindenki számára teljesen ismeretlen, 21 esztendős Robert Lewandowskira költötte. Az ifjú támadó lengyel gólkirályként érkezett a Signal Iduna Parkba, a Dortmund szurkolók nagyrésze kétkedve fogadta az igazolást, mondván egy olyan játékos, aki 2 éve még a lengyel másodosztályba játszott, aligha üti meg a Bundesliga szintjét. Lewandowski azonban nem foglalkozott a kétkedőkkel, hanem inkaább a gólokat vágta, a következő 4 évben 187 tétmeccsen 103-szor talált a kapuba a Dortmund színeiben. Ezek a gólok két német bajnoki címhez és egy kupagyőzelemhez segítettek a BVB-t, a lengyelből pedig a világ egyik legjobb középcsatára vált. Ha az anyagiakat nézzük, akkor a Bayern München is nagyot húzott vele, hiszen a bajorok 2014-ben ingyen szerezték meg a támadót. De ha a Dortmund anno nem látja meg a benne rejlő potenciált, akkor lehet hogy egy klasszis csatárral kevesebb lenne a világon.

Riyad Mahrez: Le Havre-Leicester City

Amikor 2014 januárjában a Championshipet vezető Leicester City 500 ezer euróért leigazolta a francia másodosztályban szereplő Le Havre algériai támadóját, a szinte teljesen ismeretlen Riyad Mahrezt, senki nem értette miért van szükség a játékosra. Az átigazolás érthetetlenségét tovább fokozta, hogy Mahreznek a következő másfél évben mindössze 7 gólra és 8 gólpasszra futotta az erejéből a 22Bet magyar oldalának adatai szerint, ami nem egy túl meggyőző teljesítmény egy támadótól. Ez után jött a fordulat, az új edző Claudio Ranieri megtalálta a játékos igazi posztját, aki ezután szárnyalni kezdett és 17 góljával és 11 gólpasszával kulcsszerepet játszott a Leicester mesébe illő 2016-os bajnoki címében. Mahrezt abban az évben meg is választották az angol élvonal legjobb játékosának, amivel az első afrikai játékos lett, aki elnyerte ezt a címet. A támadó iránt, ekkor már több sztárcsapat is érdeklődött és közülük végül a Manchester City lett a befutó, amely 2018 nyarán 67,8 millió eurót se sajnált érte.


Szerencsejáték


A
túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat.

Felelős játék 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 

• munkahely, lakás elvesztése 

• családi és párkapcsolati problémák 

• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 

• a hobbi és az érdeklődés feladása 

• magányosság, izoláció 

• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 

• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

Önkorlátozás 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!

www.maradjonjatek.hu/onteszt

Hova fordulhat segítségért?

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez:

Szerencsejátékos Segélytelefon

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.

A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.

A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A függőségekkel foglalkozó ellátóhelyek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetek listáját megtalálja a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!