h i r d e t é s

Mindenki a friss híreket várja Suhajda Szilárdról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mindenki a friss híreket várja Suhajda Szilárdról

2023. május 25. - 05:20

Suhajda Szilárd nyomkövetőjének utolsó jele az Everest csúcsa közeléből érkezett, azóta nem tudni a mászóról

Fotó @suhajda szilárd

Nem példa nélkül, hogy a műholdas nyomkövető kihagy. Két serpa elindult 8000 méter közelébe, hogy segíthessék a magyar hegymászót.

Suhajda Szilárd a tervei szerint május 24-én akart felérni a 8848 méter magas Mount Everestre az első olyan magyarként, aki nem használ pótlólagos oxigént, de egyelőre nem tudni, hogy ez sikerült-e neki, és hogy hol tartózkodik a hegyen. Bár nem kaptak jelet Suhajdáról csapatának tagjai, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni.

Az expedíció kommunikációját segítő Hóhatár friss posztjában foglalta össze a csúcstámadás utolsó fázisát.

Suhajda nyomkövetője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során, a legutóbbi jelzés szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor (magyar idő szerint 15:45-kor) érkezett, ekkor 8795 méter magasan, a Hillary-lépcsőnél járt a magyar mászó, és felfelé haladt. A hátralévő 50 méteres szintkülönbség nem tűnhet soknak, de több óráig is eltarthat ennyit leküzdeni.

A mászó más módon sem adott jelet, de ez sem példa nélküli. Amikor tavaly Suhajda a Lhocéra mászott, két napig nem lehetett tudni, merre jár. Suhajda akkor a csúcsról sem jelentkezett, és abban a hitben volt, hogy a nyomkövetője alapján tudják, hol tart.

„Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk, és találgatni sem szeretnénk. Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér” – írta a Hóhatár.

A hegymászó segítséget is kaphat, a kinti ügynökségét megkérték, hogy két serpa menjen felé elé a 4-es táborba, körülbelül 7900 méterre, és ha reggelre leér oda Suhajda, akkor folyadékot tudnak neki adni.

Még azok a csapatok is információt adhatnak a magyar mászóról, vagy segítséget nyújthatnak neki, amelyek most vannak csúcstámadásban. A hazai expedíciós stábnak Price Márton Péter is értékes kontaktot adott, ő május 14-én oxigénpalackkal jutott fel az Everestre. (Telex)