h i r d e t é s

Mindent átír ez a cseh pincészet, amit eddig a borászatokról gondoltunk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mindent átír ez a cseh pincészet, amit eddig a borászatokról gondoltunk

2020. szeptember 16. - 11:19

A Morva-vidék borhagyományai, a nedű szeretete és mély tisztelete régi időkre nyúlik vissza.

Az ódon pincesorok helyett azonban egy ultramodern pincészet vonzza leginkább a borgasztronómia iránt érdeklődőket, amely ráadásul közösségi térként funkcionálva kulturális eseményeknek is otthont ad.

A Brno közelében található dobsice-i Lahofer Pincészet páratlan épületegyüttese új dimenzióját nyitja meg mindannak, amit eddig a borászatokról gondoltunk, hiszen az évezredes borhagyományokat és a természetközeliséget egyesíti a kortárs dizájnnal.

Ráadásul a komplexumban remekül végigkövethetik a laikusok még a modernkori borászati folyamatokat is.

Elsőként bepillantást nyerhetnek a létesítmény működésébe, ahol az isteni nedű készül, majd áthaladhatnak a pincészet adminisztratív bázisába, hogy aztán egy látogatóközpontba betérve a kóstolótermekben ízlelhessék meg az innovatív és klasszikus borászati megoldások tökéletes harmóniájában előállított italokat.

A kóstolótermek boltíves gerendáin visszaköszön a régió tipikusnak mondható borospince-hangulata, amelyet azonban a szőlőültetvények között hullámzó, amfiteátrumként is funkcionáló tető emel még magasabb szintre.

Magának az amfiteátrumnak a megjelenésén is visszaköszön a borászat esszenciája, hiszen a konkáv tető egy hatalmas pince látszatát kelti, amelyet a boroshordókra jellemző bordázottság határoz meg. A pincészet közösségi tereinek vasbeton íve egyedi koncepció mentén került kialakítása: az egyes ívek közötti távolságot ugyanis a szőlők közötti sortávhoz igazították.

A látogatóközpont az üveghomlokzatnak köszönhetően gyakorlatilag reggeltől estig fényárban úszik, hogy láthatatlanul összekösse a kültérrel, ahol a borélmények mellé a nagy beszélgetéseknek, a csillagfényes jazz-koncerteknek, kortárs színházi előadásoknak és szüreti mulatságok járnak.

Az amfiteátrum a turisták mellett a helyi lakosokat is vonzza, így forr össze végleg a pincészet kötelékében a gasztronómia és a kultúra, amely a közösségi erő gyökerein nyugszik. (roadster.hu)

Fotók: archdaily.com, Alex shoots buildings, Laurian Ghinitoiu