h i r d e t é s

Most kivételesen iagaz van Szijjártó Péternek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Most kivételesen iagaz van Szijjártó Péternek

2022. november 26. - 10:53

Az egyik influencer Facebook oldal, a Diétás Magyar Múzsa szerint külügyminiszterünk rosszat mondott, amikor jelezte, hogy Ukrajnában ellehetetlenítik a magyar cégeket. Sajnos igaz.

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Szijjártó Péter ezúttal félig tökéletesen írta le a helyzetet. Az ukrán piac valószínűleg befellegzett Magyarországnak. Köszönhetően leginkább a Szijjártó Péter által képviselt külpolitikának. Szomszédunknál ugyanis jelenleg hadi gazdálkodás folyik és a kormány erőteljesen befolyásolja a piac működését. Nagyvállalataink vezetői, ha tárgyalni mennek Ukrajnába, akkor az illetékes miniszterhelyettesek katonaruhában ülnek az asztalhoz és párbeszéd helyett inkább csak ismertetik a legújabb elvárásokat.

Szijjártó Péter az MTI beszámolója szerint elfogadhatatlannak nevezte Brüsszelben, hogy miközben Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében, több magyar vállalatot is ellehetetlenítenek a szomszédos országban pusztán azért, mert Oroszországban is jelen vannak.

A tárcavezető a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó európai uniós miniszterek tanácsülését követő sajtótájékoztatóján sérelmezte, hogy a Richternek számos termékét kitiltották az ukrán piacról, az Egis esetében is megindították ezt az eljárást, valamint egyesek bojkottra szólítottak fel a Mollal szemben.

Ezek a cégek teljesen törvényesen működnek, semmifajta jogszabályt nem sértettek meg, működésük szabályos, egyetlen 'bűnük', hogy mivel nemzetközi vállalatok, ezért Oroszországban is van jelenlétük 

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter Brüsszelben elmondott legjobb gondolata, miszerint Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében. Tényleg nem vette észre külgazdasági és külügyminiszterünk, hogy a háború kitörése óta vagy nyolcszor utazott Oroszországba és egyszer se Ukrajnába? Milyen diplomáciai képviseletünk lehet így a szomszédunknál? Szijjártó Péter tényleg nem tud róla, hogy mi vagyunk az egyetlen NATO ország, amely nem enged át területén fegyvereket Ukrajnába? Törökország eközben nemhogy átengedi a fegyvereket területén, hanem még a legkorszerűbb drónjait el is adja Ukrajnának. Emellett Erdogan elnök kiváló kapcsolatokat tud ápolni Putyinnal. Mintha valami ilyesmit neveznének diplomáciának. Szijjártó Péter tényleg nem tud róla, hogy épp most ezerrel fúrjuk a tervezett EU hitelt, amit Ukrajnának szánnának az uniós országok? Szijjártó Péter tényleg nem tud róla, hogy a hadiállapotban lévő országban minket ellenségnek gondolnak, Putyin szövetségesének? Miért kellene mást gondolniuk, ha Szijjártó Péter állandóan az oroszokhoz jár?

Szijjártó Péter második legjobb gondolata, miszerint a Richter, Egis, Molt azért támadják, mert jelen vannak Oroszországban is. Egyáltalán nem ezért lettek persona non gratak ezek a cégek, hanem a magyar külpolitika, nevesítve Orbán Viktor és Szijjártó Péter miatt. A vállalatokkal az égvilágon semmi bajuk az ukránoknak, már csak azért sem, mert ott munkaadóként vannak jelen. Orbánnal, Szijjártóval viszont annál több.

Az igazi kérdés, hogy az ukránok eljárásában mennyi a ráció és mennyi a gyűlölet. A döntésük egy részének ugyanis van logikus része. Miért ne azoktól vásároljanak, akiktől a pénzt és a fegyvereket kapják. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni az ukrán nacionalizmus jelentőségét sem. Az egyik cégvezető mesélte, hogy ő rengeteg olyan üzenetet kap a Facebookon, amelyekben valószínűleg ukrán kormánytrollok, gyilkosnak nevezik és bosszúval fenyegetik.

A Diétás Magyar Múzsának nincs igaza, amiért azért bántja Szijjártót, mert jelzi, hogy az ukránok nem látják már szívesen a magyar cégeket. A baj, hogy Szijjártó Péter elképesztő önimádatában egyszerűen képtelen felfedezni saját felelősségét, pedig lassan itt lenne az ideje. (PIAC&PROFIT)