h i r d e t é s

Műanyagos víz folyik világszerte a csapból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Műanyagos víz folyik világszerte a csapból

2017. szeptember 06. - 12:37

Az Orb Media több mint egy tucat országban elemezte a csapvíz összetételét, és a minták 83 százalékában műanyag részecskéket találtak. - írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu

A világ számos pontján mikroműanyag szennyeződést találtak a csapvízben, a tudósok a jelenség egészségre gyakorolt hatásainak azonnali felkutatására szólítottak fel

– közölte a The Guardian.

A legrosszabb az Amerikai Egyesült államokban a helyzet, ahol az esetek 94 százalékában mutatták ki a műanyagot a csapvízben.

  • Az USA-t
  • Libanon
  • és India követi a sorban.

A legkevésbé az európai országokban

  • így az Egyesült Királyságban,
  • Németországban
  • és Franciaországban

szennyezett a víz, de így is 72 százalékban műanyagos.

Júniusban egy másik ír tanulmány is megállapította, hogy műanyaggal szennyezett vizet iszunk. Akkor Dr. Anne Marie Mahon kutatásvezető arról beszélt, nem tudni pontosan, hogy ez milyen egészségügyi kockázatokkal jár, éppen ezért kell elővigyázatosnak lennünk.

Mahon szerint aggasztó, ha műszerekkel nem mérhető műanyag nanorészecskék is vannak a csapvízben, hiszen azok behatolnak a sejtbe, és ezáltal behatolhatnak a szerveinkbe is. Az Orb Media a nanosűrűségnél 2500-szor nagyobb részecskéket elemzett.

A mikroműanyagok jellegzetessége, hogy mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak és nyelnek el, és a vadon élő állatokon elvégzett kutatások szerint a vegyületek a szervezetben felszabadulnak.

Hogy hogyan kerülnek a műanyag részecskék az ivóvízbe, az egyelőre rejtély, de az atmoszféra egyértelműen az egyik forrás lehet.

24.hu