h i r d e t é s

Négy településen tartanak időközi önkormányzati választást

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Négy településen tartanak időközi önkormányzati választást

2022. november 20. - 06:31

Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Kenderesen, Boldogon és Siójuton a képviselő-testületek feloszlása miatt polgármestert és képviselőket választanak, Babarcon pedig polgármestert.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kenderesen azért kell időközi választást rendezni, mert a képviselő-testület kimondta feloszlását. A polgármesteri tisztségért négyen indulnak, hárman függetlenként, egy jelölt pedig a Fidesz-KDNP színeiben. A hat képviselői helyet huszonegy jelölt szeretné betölteni. A választói névjegyzékben 3456-an szerepelnek.

A Heves megyei Boldogon szintén a képviselő-testület feloszlása miatt tartanak voksolást. A polgármester-választáson két független jelölt van, a hat képviselői helyért 17-en indulnak. A választói névjegyzékben 2386-en szerepelnek.

A Somogy megyei Siójuton ugyancsak a képviselő-testület feloszlása miatt írtak ki választást. A polgármesteri tisztségért két független jelölt indul, a négy képviselői helyre öt független jelölt pályázik. A Siófokhoz közeli községben 544 választópolgár szavazhat.

A Baranya megyei Babarcon polgármestert választanak, mert a korábbi független településvezető, a községet évtizedeken át irányító Pécsi Sándor nyugdíjba vonulása miatt szeptemberben lemondott posztjáról. A tisztségért egy független jelölt indul, a Mohácstól nyugatra fekvő községben 592-en szavazhatnak.
A szintén Baranya megyei Tarróson két önkormányzati képviselőt választottak volna, mert a képviselő-testületben a képviselők száma a működéshez szükséges alá csökkent, de ez a választás a szükséges számú jelölt hiányában elmarad.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtass roma nemzetiségi választói települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna ma, de ez a választás is elmarad a szükséges számú jelöltek hiányában.
Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Frissítés (2022. november 21. 8:04)Püspöki Istvánnét választották polgármesternek Boldogon

A település eddigi alpolgármesterét, a független Püspöki Istvánnét választották a Heves megyei Boldog polgármesterévé a vasárnap megtartott időközi önkormányzati választáson - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Balogh Péter Ferenc elmondta: két független jelölt - a korábbi településvezető és az alpolgármester - versengett a posztért. Közülük - a nem hivatalos végeredmény szerint - utóbbi nyert 648 voksot szerezve, így 35 szavazattal megelőzte Laczkó Roland eddigi polgármestert.

A hattagú testület mandátumaira 17-en pályáztak, ugyancsak kivétel nélkül függetlenként - tette hozzá.

Jelezte: a Heves megyei község 2386 választásra jogosult lakója közül három szavazókörben 1270-en adták le voksukat, 1261-en érvényesen.

A helyi választási iroda vezetője emlékeztetett: az időközi választásra Boldogon azért volt szükség, mert augusztus 15-i ülésén a képviselő-testület a feloszlásáról döntött.