h i r d e t é s

Nem ad a kormány több pénzt az otthonápolásért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem ad a kormány több pénzt az otthonápolásért

2018. július 07. - 06:59

Az otthoni ápolási díj emelésének ügyét az összes ellenzéki párt támogatta volna, de a kormány leszavazta a kezdeményezést.

Forrás: 24.hu

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHANG platform együtt indította el Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár! című petíciót. - írja a HáziPatika.com

Beintettek a hozzátartozóikat ápolóknak

444.hu cikke szerint az ellenzéki pártok júniusban álltak be a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület petíciója mögé, javasolva, hogy az ápolási díj egy hozzátartozó ápolása esetén egyezzen meg a minimálbér összegével, több családtag ápolásakor pedig a minimálbér kétszereséhez kössék, míg az ápolási jogviszony megszűnése esetén ugyanazon juttatások, szolgáltatások és ellátások illessék meg az érintetteket, mint az egyéb álláskeresőket - írja a lap, amely később arról számol be, hogy a kezdeményezés végül megbukott.

Marad a megalázó összegű segély

Mint írják, a Parlament Költségvetési Bizottsága nyújtotta volna be a költségvetésben csak 6 milliárdos tétel módosítását, a kormánypárti képviselők azonban nemet mondtak. Varju László, a Költségvetési Bizottság DK-s elnöke közölte, hogy:

"Hiába tüntettek a Kossuth téren a beteg hozzátartozóikat otthon ápoló családtagok, hogy juttatásuk elérje a minimálbér szintjét, hiába tüntettek azért, hogy áldozatos munkájuk munkaviszonynak számítson. A testület fideszes többsége lesöpörte az asztalról a kérést, és az összes ellenzéki párt által támogatott javaslatot."

Az ápolásért is munkabér járna

Tavaly novemberben nyújtott be javaslatot Balog Zoltán akkori humánerőforrás-miniszter, hogy havi 50 ezer forint támogatást kapjanak nyugdíj mellé azok, akik legalább húsz éve otthon ápolják családtagjukat. Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke akkor elmondta, hogy örültek ugyan a döntésnek, de az intézkedés végül csak 5 százalékát érintette az otthoni betegápolást végzőknek, ami nagyjából 200 embert jelent. Ezenkívül volt egy öt százalékos emelés az ápolási díjban, ami körülbelül 1500 forint, tehát a tényleges segítségnyújtás elmaradt. Így a legmagasabb ápolási összeg 52 800 forint.

Nem adják fel!

A bizottság döntése ellenére a szervezetek folytatják a küzdelmet, melynek újabb állomásához érkezett: az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői által összehívott egyeztetésen vesznek részt. Reménykeltőnek érzik, hogy Kásler Miklós miniszter - aki az elmúlt hetekben több mint 6000 emailt kapott a petíció aláíróitól - végre reagált a megkeresésre és július 12-re egyeztetésre hívta Csordás Anettet.

hazipatika.com