h i r d e t é s

Nem igazán számítanak a tankolási korlátozások, így is napokon belül elfogyhat az üzemanyag

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem igazán számítanak a tankolási korlátozások, így is napokon belül elfogyhat az üzemanyag

2022. augusztus 08. - 07:14

Más szakértőkhöz hasonlóan Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője is úgy gondolja, hogy augusztus közepe kritikus lesz a magyar üzemanyag-ellátás szempontjából. 

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint további benzinkutak juthatnak a bezárás sorsára, mivel az állam még a júliusi támogatást sem folyósította a kis egységek tulajdonosainak.

A Mol most úgy döntött, egy nap alatt egy autó csak egyszer tankolhat a kúthálózatán, függetlenül attól, milyen áron vételez üzemanyagot a sofőr. Más társaságok is alkalmaznak korlátozó szabályozásokat, hogy a kutak ne száradjanak ki: az OMV-nél 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, a Lukoilnál pedig egyszerre csak 20 liter töltését engedélyezik, emlékeztet az ATV.

Bujdos Eszter úgy látja, a töltőállomások már most sem jutnak elegendő mennyiségű üzemanyaghoz. Az sem változtat sokat a helyzeten, hogy a céges autókat már csak piaci áron lehet tankolni – fűzte hozzá.

Nem varázsütésre oldódik meg ettől a múlt szombati intézkedéstől az ellátási helyzet. Nyilván segíthet, de rövid távon most csak és kizárólag a stratégiai készleteknek kiszállítása az, ami ezt az üzemanyag-hiányos helyzetet toldozgatja-foldozgatja

– nyilatkozta a szakértő az ATV Híradónak.

A felszabadított stratégiai készlet 186 millió liter üzemanyagot takar. A szakértők adatai alapján hazánkban naponta 20 millió liter üzemanyagot vásárolnak, így a készlet a legoptimistább becslés szerint is legfeljebb 10 napra elegendő mennyiséget jelent.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint az árstop eltörlése jelenthet megoldást, ami 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását. Egri Gábor hangsúlyozta: a kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség felét szállítja le az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé.

Szerintem drasztikusan megemelkedik a bezárt kutak száma

– fogalmazott Egri Gábor.

A szakértők úgy saccolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyag-ellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem. (Index)