h i r d e t é s

Nem jött be a szelfikerítés Ausztriában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem jött be a szelfikerítés Ausztriában

2023. május 24. - 09:24

Nem vált be a látványosságokat szándékosan eltakaró szelfifal a festői felső-ausztriai Hallstatt településen, amelyet a helyi önkormányzat húzott fel az overtourism (túlturizmus) ellen védekező ottani lakosok érdekében. A nemzetközi sajtó szájára vette az elzárkózó osztrákokat.

Szelfikerítés Hallstadtban - Forrás: AFP

Nem bizonyult jó megoldásnak a látogatóoffenzíva miatt május közepén felhúzott „szelfiellenes kerítés” Hallstattban – a nagy vendégforgalomból élő felső-ausztriai település nem túl turizmusbarát döntése hamar a nemzetközi médiaérdeklődés figyelmébe került.

A sajtó amiatt háborodott fel, mert a festői szépségű környék látványosságait, a tópart nagyobb részét a hallsatti önkormányzat egy olyan fából készült, kevésbé esztétikus szelfikerítés felhúzásával takarta el, amely a településre érkező turistáktól elvette a tájfényképek készítésének lehetőségét.

Mostanra győzött a közfelháborodás: a 730 lelket számláló település legszebb panorámapontján felállított, mesterséges szelfifalat elbontották, a helyiek viszont továbbra is aggódnak a tömegesen érkező turisták miatt.

Nem bírnak az ázsiai tömeggel

„A probléma ezzel nem oldódott meg, mert hatalmas kihívás a folyamatosan érkező látogatósereg” – idézi Alexander Scheutz, a település polgármesterének szavait a GD Consulting bécsi székhelyű turisztikai tanácsadó cég.

A helyhatósági vezető az osztrák Kurier-nak kifejtette, hogy csak a turistadömping terelésére az önkormányzat 12 embert foglalkoztat amellett, hogy már limiltálták a behajtásra jogosult járművek számát: a környéken egyszerre 54 busz és 450 autó parkolhat.

A helyi vezetés két tűz között van, mivel a lakosság a Gmunden kerületi Hallstattban közismerten nehezen viseli az óriási látogatóforgalmat, ezért próbálkoznak olyan kritikus megoldásokkal, mint a látványosságokat eltakaró, ám a településnek az eddiginél is nagyobb figyelmet teremtő szelfikerítés.

A lebontott „kordon” helyett az új elképzelések szerint egy tábla figyelmezteti majd az érkezőket a helyszínen, amelyre azt tervezik ráírni, hogy az ottaniak nyugodt körülmények között élnék az életüket, és szeretnének magukra maradni.

„Kedves turista! Ne hangoskodj!”

A viharosan kudarcot vallott intézkedés miatt az egyik leginkább felháborodott küldőterület Ázsia volt, ahonnét a kínai, dél-koreai érkezők a település vendégforgalmának több mint harmadát adják.

Kína tour-operátoraival már felvették a kapcsolatot azzal a szándékkal, hogy időablakokat dolgozzanak ki a nagyobb csoportok ott tartózkodására – jelezte a polgármester. Emellett kezdeményezték az utazásszervezőknél azt is, hogy a jövőben a turistacsoportok vezetői fejhallgatós mikrofonokon keresztül tájékoztassák a vendégeiket arról, hogy a hangos kiabálás zavarja a környékbelieket. (napi.hu)