h i r d e t é s

"Nem" megszorításokat jelentettek be a kormányinfón

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Nem" megszorításokat jelentettek be a kormányinfón

2022. július 13. - 17:08

Energia-veszélyhelyzettet hirdetett a kormány, és hétpontos akciótervet fogadott el.

Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Szentkirályi Alexandra - Forrás: Magyarország Kormánya/Facebook

Ennek részeként csak az átlagfogyasztás mértékéig jár majd augusztustól a rezsicsökkentett energiaár, efelett a piaci árat kell megfizetniük a háztartásoknak. 

Nem volt Kormányülése, a kormánykabinetek vezetői találkoztak, és fontos döntéseket hoztak – mondta Gulyás Gergely. A körülmények alakulása miatt a magyar kormánynak is energia-veszélyhelyzetet kell hirdetnie. Az energia ára rekordokat dönt, és Európában valószínűleg nem lesz elég gáz őszre-télre. Ezért kellett a veszélyhelyzet kihirdetésére, ezért hétpontos akciótervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe.

  1. Másfélről kétmilliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést. Még a drágább technológia mellett is megéri a magasabb árak miatt.
  2. Szijjártó Pétert felhatalmazza, hogy további gázkészleteket szerezzen be. A tározók 44 százalékon vannak, ez negyed évre elég készlet.
  3. Kiviteli tilalom az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. A kormány év végéig jelentősen fokozza a hazai lignitbányászatot.
  5. A mátrai erőmű blokkjait minél előbb újra kell indítani.
  6. A biztonságos áramellátás érdekében a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi.
  7. A háború és a szankciók következtében valódi kockázat, hogy lesz-e elég energia a télen, ezért a kormány a rezsicsökkentés fenntartása érdekében a csökkentett ár az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn, azt meghaladó részre már piaci ár vonatkozik. A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, a többieknek az átlag feletti fogyasztás után piaci árat kell fizetni.

A fogyasztási határok augusztus 1-jétől:

  • 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig

  • 144 köbméter/hó, éves szinten 1529 köbméter gázfogyasztásig

Német Szilárd a rezsivédelemről

A rezsivédelmet szolgálja a korábban felállított rezsivédelmi alap és a most meghozott döntés – mondta Németh Szilárd rezsivédelemért felelős kormánybiztos. A rezsicsökkentett havi fogyasztás felső határa a villanynál 210 kWh gáznál pedig 144 köbméter. Az átlagos fogyasztás esetén 158 691 forint a megtakarítás havonta. A rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6, illetve 3,9 millió fogyasztót jelent a villany, illetve a gáz esetén. A nagycsaládosoknál magasabb lesz a kedvezményes gázfogyasztási korlát, családonként 600 köbméter a kedvezmény, és 300 köbméter gyermekenként.