h i r d e t é s

Németországban már működik a töltés helyetti akkumulátorcsere

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Németországban már működik a töltés helyetti akkumulátorcsere

2023. március 29. - 06:13

Németországban a Nio együttműködik az EnBW-vel. A váltóállomások a gyorstöltők mellé vannak felszerelve.

Akkumulátorcsere állomás e-autókhoz Németországban. - Forrás: EnBW

A betöltés bosszantó és lassú. Az elektromos autó csatlakoztatásának alternatívájaként Kínában meghonosodott a teljesen automatikus akkumulátorcsere. A rendszer immár Németországban is megvetheti a lábát: a kínai e-autó-gyártó, a Nio (amely még nem képviselteti magát Ausztriában) megnyitotta az első akkumulátorcserélő állomásokat Németországban – írja a Kronen Zeitung.

Hogyan működik az akkumulátorcsere?

Az akkumulátor cseréje speciális, teljesen automatizált csereállomásokon történik, dupla garázs formájában. A sofőr behajt és egy meghatározott helyre parkol, a többi automatikusan fut. Amíg az utasok az autóban maradnak, a jármű alatt lévő robot lecsavarja az akkumulátort, és leválasztja a tárolót a hűtőrendszerről.

Az eltávolított üres akkumulátort újratölteni viszik, miközben egy új, teljesen feltöltött akkumulátort felhelyeznek és rögzítenek. Az e-autó 5-6 perccel az állomásra való behajtás után továbbhaladhat. A csere befejezése után az üres akkumulátor a helyszínen marad, ahol lassan és kíméletesen feltöltődik a következő vásárló számára.

Körülbelül egy tucat akkumulátor van raktáron, és óránként akár tizenkét csere is elvégezhető. A számok a Nio változó rendszerére vonatkoznak, amely az egyetlen, már működik Németországban. Hasonló értékek vonatkoznak más operátorokra is.

Kié a csereakkumulátor?

A cserekoncepciók fontos pontja, hogy alapvetően csak bérelt akkumulátorokkal működnek. Az egyes memóriák nincsenek véglegesen hozzárendelve egy járműhöz, hanem egy teljes flottán belül cserélhetők.

Sok németországi autós számára ismeretlen lehet ez a megközelítés. De előnyökkel is jár: az e-autó-tulajdonosoknak nem kell aggódniuk az akkumulátor élettartama miatt. Az esetleges károk nem az ő felelősségük. Elméletileg a vásárlók anélkül is profitálhatnak az akkumulátorfejlesztés előrehaladásából, hogy új autót kellene vásárolniuk. Ez azonban attól függ, hogy a csereszolgáltató rendelkezésre bocsát-e ilyen akkumulátorokat.

Vannak más előnyök is az ügyfél számára?

A cserélhető modell fő előnye a rövidebb állásidő. A több száz kilométeres hatótáv „tankolása” mindössze öt percet vesz igénybe. Egy hasonló töltés a gyorstöltő állomáson a legjobb esetben körülbelül ötször annyi időt vesz igénybe.

A CATL Kínában már működtet csereállomásokat. Fotó: CATL

És vannak más előnyök is: Egyrészt rugalmas az akkumulátor kiválasztása. Az állomások elvileg különböző kapacitású tárolókkal rendelkeznek. Aki a hétköznapokban megbirkózik a kis hatótávolsággal, és ezért olcsó és könnyű mini akkumulátorral közlekedik, az például átmenetileg nagyobb akkumulátorra válthat térítés ellenében a nyaralási túrára a váltóállomáson.

Milyen előnyökkel jár a gyártónak?

Az ügyfelek a hatótávolságtól való félelem nélkül – ez a technológia nyilvánvaló előnye a gyártó számára. Bárki, aki széles váltóállomás-hálózatot tud kínálni, számos vásárlói csoport számára versenyelőnyben van a kizárólag gyorstöltő hálózatukra támaszkodó gyártókkal szemben.

De vannak más, stratégiaibb előnyök is: az akkumulátort csak cserélhető modellekben adják bérbe, ezért az autógyártó számára elérhető marad a teljes életciklusa során. Ekkor nem kell aggódnia a drága garanciális igények miatt, hiszen a hibás akkumulátorokat egyszerűen kivonhatja a forgalomból.

Általánosságban elmondható, hogy az akkumulátor állapota jobban nyomon követhető és karbantartható ebben a modellben - a váltakozó szolgáltató szabályozza és optimalizálja a töltési teljesítményt, a töltési időt és a töltöttségi állapotot, felosztva a terhelést a tárolókészleten belül, hogy az egyes akkumulátor a lehető leghosszabb ideig működjön. Amikor az akkumulátorok az autóban használhatóságuk végére értek, az állomás szolgáltatója is részt vesz annak eldöntésében, hogy újrahasznosítsa, feldolgozza vagy beépítse őket egy álló energiatároló rendszerbe.

Jelenleg mely járművekre alkalmas a koncepció?

Németországban jelenleg csak a kínai Nio gyártó kínál állomásalapú akkumulátorcserét. Jelenleg két állomás van, de továbbiak következnek. Kínában a Nio és a versenytársak, például az MG és a Geely, valamint újabban az akkumulátorgyártó CATL már fenntartanak alternatív e-töltőállomások hálózatát. Kevésbé probléma, hogy Németországban még mindig kicsi a kínálat, mert a megfelelő autók száma sem nagy. A kínaiak az NT7 luxuslimuzin mellett a kisebb ET5-öt és az EL7 SUV-t kínálják.

Mennyibe kerül a csere?

Az árak csak a Nio-tól érhetők el. Havonta két változtatás ingyenes. Ezt követően minden cserefolyamat után 10 eurót kell fizetni, a régi és az új akkumulátor energiatartalmának különbözetét pedig a vásárló fizeti. A Nio jelenleg nagyon ésszerű 20 centet számít fel kWh-nként.

Ami azonban igazán drágává teszi a váltást, az az akkumulátor kölcsönzése. A 75 kWh kapacitású Nio ET7 akkumulátorért legalább havi 170 eurót kell fizetni. Aki a nagy, 100 kWh-s akkumulátorra vágyik, az 290 eurót fizet. A csaknem 70 000 eurós egyszeri befizetésen felül, amibe az autó legalább kerül. Alternatív megoldásként lehetőség van egy előfizetéses modellre is, amelyben a havi törlesztőrészletek a magánügyfelek számára 1130 eurótól kezdődnek. Az előfizetéses felhasználók számára „további értesítésig” ingyenes az akkumulátorcsere állomások látogatása.

Vannak más hátrányai is?

A korábban alacsony állomások száma, a viszonylag magas árak és a szolgáltató tarifapolitikájától való függés – ezek a klasszikus hátrányok az ügyfél szemszögéből. Utóbbi szempontot mindenképpen szem előtt kell tartani, hiszen a klasszikus gyorstöltés a váltási lehetőség – és így az esetlegesen olcsóbb áram- és díjcsomag választása – ellenére is lehetséges.

Az alacsony hálózatsűrűség valószínűleg nagyobb súlyt fog jelenteni. Ha sorban áll az állomáson, akkor a váltás időelőnye a gyorstöltéshez képest, amikor háromnál többen várják az utolsó embert a sorban, szinte semmi. Ezen túlmenően a járműfejlesztésben a változó technológia bizonyos rugalmatlanságot biztosít. Az akkumulátor helyzete és összeszerelése nagymértékben meghatározott, a jövőben elképzelhető platformkoncepciók, mint például a cella-alváz szerkezet, ahol az energiatároló modulokat közvetlenül a karosszériába telepítik, nem lehetségesek.

Mely felhasználói csoportok számára érdekes ez különösen?

A klasszikus célvevők azok, akik gyakran vezetnek nagy távolságokat. Például az az üzletkötő, aki egyszerre több száz kilométert utazik, nem tud a vevőnél feltöltődni, de szeretne gyorsan hazaérni este. Az elképzelés szerint ezzel gyorsan ki kell cserélni az akkumulátort menet közben, és azonnal tovább tud vezetni.

A koncepció mindenki számára érdekes, akinek nincs otthon saját töltőállomása – például a belvárosok lakói vagy az elavult vezetékes házak. Kínában az akkumulátorcsere a nagy lakott területeken is meghonosodott a töltőállomás alternatívájaként. A töltés jobb irányíthatósága is közrejátszik: a helyi távvezetékeket nem kell úgy kialakítani, hogy több száz e-autós sofőr egyszerre tankolhasson munka után. Mivel a csereakkumulátorok egész nap tölthetők, alacsonyabb a csúcsterhelés.