h i r d e t é s

Novák Katalin Twitter-bejegyzése kiverte a biztosítékot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Novák Katalin Twitter-bejegyzése kiverte a biztosítékot

2023. január 09. - 05:31

Kapja az ívet az ukrán sajtótól a magyar köztársasági elnök, amiatt, hogy bejegyzésében méltatta Oroszország „karácsonyi fegyverszüneti” felhívását. Szerintük ezzel szembemegy a nyugati állásponttal.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Legyen az egész ortodox karácsonyra meghirdetett fegyverszünet egy lépés a béke felé" – írta a Twitteren angol nyelvű bejegyzésében a magyar államfő. 

Az ukránok sérelmezik, hogy ezzel gyakorlatilag állást foglalt "az agresszor ország által Ukrajna ellen folytatott népirtó háborúban". 

Az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka a minap „karácsonyi fegyverszünetre” tett javaslatot január 6-án 12:00 órától január 7-én 24:00 óráig. Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy állítsák le a harcokat a karácsonyi ünnep idejére.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója "cinikus csapdának" és a propaganda elemének tartotta a felhívást. Ukrajna szövetségesei közül sokan szkeptikusak voltak az orosz tűzszüneti javaslattal kapcsolatban. Az amerikai külügyminisztérium és a litván védelmi minisztérium úgy véli, hogy Oroszország ezt az időt erői pihenésére és átcsoportosítására akarja használni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hamisnak és képmutatónak nevezte a Kreml javaslatát, a brit külügyminiszter szerint ez nem javítja a béke kilátásait. Megjegyezték, hogy a háború valódi befejezéséhez Oroszországnak ki kell vonulnia Ukrajna területéről. 

Az ukrán sajtó szerint Magyarország köztársasági elnöke a nyugat álláspontjával szembemenve méltatta a Putyin-féle fegyverszünetet

Az Ukrainszkaja Pravda emlékeztet Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavaira, amikor arról beszélt, hogy 2023-ban is fenntartja azt a szemléletet, amelyben Magyarország a lehető legtávolabb marad az ukrajnai háborútól. Idézik a bejegyzés alatti hozzászólásokat is,  amelyekben újabb légitámadásokra, Herszon újabb ágyúzásáról és a Bahmut melletti heves harcok folytatódására emlékeztetik Novák Katalint. 

Közben Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője azt sérelmezte, hogy az ukrán tüzérség nem állt le az Oroszország által egyoldalúan kihirdetett fegyvernyugvás életbe lépését követően és folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak lövését. (napi.hu)