h i r d e t é s

Nyílt levél és kihívás Szemereyné Pataki Klaudiának, Kecskemét polgármesterének

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Nyílt levél és kihívás Szemereyné Pataki Klaudiának, Kecskemét polgármesterének

2015. december 17. - 18:52
0 komment

Nyílt levél jelent meg Megvédjük a Bányait-mozgalom Facebook-oldalán.

Tisztelt Polgármester Asszony!

Lukács Lajos és volt tanáraim soha nem kérték, hogy szervezzek 2500 embert a Megvédjük a Bányait-mozgalomba. Egy iskola melletti kiállás nem úgy megy, mint egy piramisjáték, hogy „lépj be!”. Nem azért szerveződött meg 2500 ember az interneten, mert valaki egyesével meggyőzte őket. Nem élvezetből és nem politikai érdekből ment három alkalommal is 300-400 ember az utcára (köztük rengeteg Fidesz-szimpatizáns), hanem a gyerekek jövője iránti aggodalomtól vezérelve. A Megvédjük a Bányait-mozgalom tagjai egyszerűen azért támogatják Lukács Lajost és a vele dolgozó tanárokat, mert hiszik és tapasztalatból tudják, hogy a mai Bányai által képviselt szellemiség jó a gyerekeknek.

A közgyűlési többség egy része azonban ezt még mindig nem érti. Más nem magyarázhatja, hogy pártkatonájuk, Szilágyi Piroska Tünde helyesírási hibáktól hemzsegő, középszerű és az iskola szellemiségéhez totálisan méltatlan pályázatát támogatták a mai közgyűlésen. Tisztelet azoknak a fideszes képviselőknek, akik – Önnel ellentétben – megértették, hogy egy iskola nem lehet hatalmi játékok eszköze, és igennel szavaztak Lukács Lajos pályázatára (is). Ha jól számolom, legalább négyen vannak. Ezúton is köszönjük nekik.

De ez sem változtat a lényegen: Önök elhatározták, hogy megválnak Lukácstól és az iskolába költöztetnek egy alkalmatlan jelöltet. Gonosz tervük egyik utolsó állomásához érkeztünk. Önök erőből akarják megtörni ezt a közösséget, ráadásul úgy, hogy Ön, mint a város polgármestere, a saját egóján és a beszélgetés iránti vágyán kívül nem tud Lukács Lajos ellen szakmai okokat felhozni. Ha most tönkreteszik ezt az iskolát, ha odaültetnek egy pártkatonát, akkor az önkény szelleme elégedett lehet ugyan, de a gyerekeink már nem kaphatják meg azt, amit mi megkaptunk. Nekik már nem lesz olyan iskolaigazgatójuk, akiért tüntethetnének és harcolhatnának. Bevallom, már nem dühös vagyok, hanem a könnyem csorog.

Miért hiányzik Önből a politikai bölcsesség, hogy megértse: ha rövid távon meg is nyeri a csatát, hosszú távon elveszíti a háborút? Önök elküldhetik Lukács Lajost. Szétrobbanthatják a Bányai tanári karát, és középszerű szakközepet csinálhatnak az iskolánkból. Bármit megtehetnek, mert sajnálatosan megválasztottuk Önöket. Ám a Bányai szellemét már nem nyomhatják el. Mi, a bányais világ képviselői akkor is itt leszünk, amikor jogunk és kötelességünk szerint megejtjük „a munkájuk” értékelését.

Igaza van, a Bányai nem része annak, amit Ön sikernek gondol. Ez nem egy droid-képző. A Bányai Júlia Gimnázium azt tanítja, hogy a tekintély nem jár, hanem meg kell érte dolgozni. Akkor is, ha tanár vagy, akkor is, ha diák vagy. Bizonyítani kell, és ha az ember hozza a teljesítményt, vannak értelmes érvei, akkor vitába szállhat akár tanáraival is. A Bányai gondolkodó, önállóan élni és lépni képes, gerinces embereket akar nevelni, olyanokat, akik autonóm értékrenddel és tartással bírnak, akiket nem tud irányítani semmilyen hatalom. Azt kell mondanom eddigi rövid ismeretségünk alapján, a Bányai nem Önnek való vidék.

Árulja el, a kecskemétiek miért nem hallották Önt eddig soha a Bányai ügyéről szólni? Miért bujkál, miért nem áll ki a nyilvánosság elé? Miért ragaszkodik ahhoz, amit személyes beszélgetésünk során kifejtett, hogy a konfliktusokat zárt ajtók mögött kell rendezni? Miért csak zárt körben és a közgyűlés zárt ülése előtt meri támadni a Megvédjük a Bányait-mozgalmat és személyesen engem (állítólag azért, mert megosztottam a kecskeméti választópolgárokkal az Ön álláspontját Lukáccsal kapcsolatban – csak nem azt feltételezte, hogy megszeppent alattvalóként nem mondom el a közösség tagjainak, mi történt)?

Ha meg van győződve az igazáról, akkor kérem, nyilvánosan védje meg! Azt javaslom, a következő egy hónap során álljon ki velem (személyesen Ön) egy élő televíziós vitára, és bizonyítsa be, Önnek van igaza, a döntése helyes – és én tévedek, a mögöttem álló 2500 emberrel és a Lukács pályázatára szavazó fideszes képviselőkkel egyetemben. Bizonyítsa be, hogy nem azért menekül a nyilvánosság elől, nem azért tart a sajtótól és az utca haragjától, mert pontosan tudja, hogy nincs igazi észérve Lukács ellen! Bizonyítsa be egy demokratikus, nyílt és nyilvános vitában, hogy megérdemli a kecskemétiek és a bányaisok tiszteletét, és nem csak a politikusi egója akarja szétverni a Bányait!

Várom gyors, helyszínt és időpontot is megjelölő válaszát. Alkalmazkodom Önhöz.

Üdvözlettel,
Soós Eszter Petronella

politológus
a Megvédjük a Bányait-mozgalom koordinátora