h i r d e t é s

Okosmoha Óbudán: high-tech szmogszűrő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Okosmoha Óbudán: high-tech szmogszűrő

2017. május 29. - 16:29

Kisebb erdőnyi fa légtisztító erejével felérő utcabútort telepítenek Budapest III. kerületében. - írja a vg.hu.

Forrás: vg.hu

Az intelligens informatikai megoldásokat is tartalmazó, önfenntartó CityTree mohakazetták segítségével javítja a nagyvárosi közterek levegőjét.

A légszennyezettség csökkentése érdekében, kísérleti jelleggel, Óbuda képviselő-testülete egy Magyarországon eddig még nem alkalmazott légtisztító utcabútor hat hónapos bérléséről döntött

– tájékoztatotta a Magyar Időket a III. kerületi önkormányzat.

A különleges utcai berendezést Németországban fejlesztették ki.

A CityTree névre keresztelt innovatív termék 275 városi fa levegőszűrő, -tisztító képességével rendelkezik.

A találmány a légszennyezettséget mohakazettákkal csökkenti.

Az apró, de nagy légzőfelületű növények a legkritikusabb időszakokban, a téli szmogriadók idején is nagyon hatékonyan szűrik a levegőt.

Ez a mohafal egy olyan köztéri bútor, amely a különböző mohafajok révén csökkenti a légszennyezettséget, továbbá a beépített digitális rendszereknek köszönhetően folyamatosan adatot gyűjt a CityTree működéséről és a fal információs felületén meg is jeleníti azt, így látható a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye számszerűen is.

A mohakazetták víz- és tápanyagellátása teljesen automatizált, sőt a berendezés rendelkezik saját esővíztartállyal is a szárazabb időszakokra.

A CityTree rendszereinek működéséhez szükséges elektromos áramot napelemekkel állítják elő és akkumulátorban tárolják, hogy napszaktól függetlenül működhessen.

A mohafalat, a kijelzőket, illetve a padot vandálbiztosra, időjárásállóra tervezte a német startup cég.

A gyártó szakmai irányítása mellett hamarosan kijelölik a III. kerületben az eszköz helyét a levegőszennyezettség, a lakosság általi sűrű használat, illetve a környezettudatos oktatás-nevelés szempontjából is leginkább alkalmas elhelyezkedés alapján.

A légtisztító termék többek között Párizsban, Berlinben és Hongkongban, más klimatikus viszonyok között megfelelő hatásfokkal működik,

most pedig a szárazabb budapesti éghajlaton is vizsgázhat

– írja a lap.

vg.hu