h i r d e t é s

Orbán barátja törölte országa koronavírus-statisztikáit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán barátja törölte országa koronavírus-statisztikáit

2020. június 07. - 08:37

Bolsonaro szerint a fertőzöttek és a halottak összesített száma nem ad megfelelő képet az ország helyzetéről, miközben rekordokat dönt a halottak száma.

Orbán Viktor és Jair Messias Bolsonaro - Forrás: ezalenyeg.hu

Több hónapnyi kornavírus-statisztikát távolítottak el a hivatalos járványügyi honlapról Brazíliában, írja a Reuters. Az egészségügyi minisztérium levette a fertőzések és a halálozások összesített számát, miután az előbbi átlépte a 672 ezret (csak az Egyesült Államokban regisztráltak ennél többet), utóbbi pedig a 36 ezret, megelőzve Olaszországot. Péntekről szombatra már csak az elmúlt 24 óra számai voltak elérhetőek.

Bolsonaro elnök a Twitteren azt írta, hogy az összesített adatok nem adnak megfelelő képet az ország jelenlegi helyzetéről, és azon dolgoznak, hogy javítsák ezeket a jelentéseket. Ennél jobban azonban nem indokolták meg, miért távolították el az eddig nyilvános adatokat. A kormány korábban azzal tette átláthatatlanabbá helyzetet, hogy a szokásos délután öt óra helyett este tízre ütemezték át a napi adatok közlését. 

Brazíliában ezen a héten négy egymást követő napon is rekordszámú halálesetet és újonnan azonosított fertőzést jelentettek. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Brazíliában történt a harmadik legtöbb, koronavírushoz köthető haláleset. 

Bolsonarót rengeteg kritika érte, amiért az utóbbi hónapokban látványosan nem törődött a járványveszéllyel, és még gyűléseket is tartott a híveinek. Közben gyorsan cserélődnek az egészségügyi miniszterek is. (444.hu)