h i r d e t é s

Orbán is úgy szeretne nyerni, mint a bodorka

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán is úgy szeretne nyerni, mint a bodorka

2022. január 02. - 12:40

A szavazatok 55 százalékát kapta, fölényes győzelmet aratva lett az év hala.

Bodorka vagy búzaszemű keszeg (Rutilus rutilus) a Magyarországon levő balatonfüredi Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban. - Forrás: Dénes Emőke/wikipedia

A bodorka ( Rutilus rutilus ) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult év hala közönségszavazáson, írta meg a szervezet közleménye nyomán az MTI.

Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke elmondta: a szervezet honlapján rendezett, novemberben indult közönségszavazásra december 31-én délig 4155 szavazat érkezett, ennek alapján alakult ki a végeredmény. A hazai álló és folyóvizekben egyaránt elterjedt bodorka 55 százalékos eredményével abszolút többséget szerzett riválisaival szemben.

A verseny három jelöltje közül a képzeletbeli ezüstérmet 25 százalékos támogatottságával a csak a Duna, a Dnyeper és a Dnyeszter vízrendszerében élő, védett széles durbincs (Gymnocephalus baloni) érdemelte ki. Harmadik helyezett lett a voksok 20 százalékával a nagyobb folyóink márna- és dévérzónájának erősebb sodrású szakaszait benépesítő bagolykeszeg (Abramis sapa).

A bodorka nem nagy termetű, a magyarországi vizekben gyakori pontyféle. Alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, és könnyedén összetéveszthető a vörösszárnyú keszeggel, mivel többnyire mindkét faj szemgyűrűje narancsszínű.

A bodorka táplálékát főként kisebb gerinctelen állatok: férgek, alsóbbrendű rákocskák, apróbb puhatestűek alkotják. A nyugodt, vízinövényes élőhelyeket kedveli, így a kisebb-nagyobb csatornákban is gyakori. Ritkábban a folyók dévérzónájában is előfordul, itt azonban általában kevésbé színes, ezért például a tiszai példányokat a halászok fakó keszeg névvel emlegették.

Harka Ákos jelezte: az idei év hala gasztronómiai értéke sem elhanyagolandó, hiszen beirdalva, paprikás lisztben megforgatva és jól átsütve az íze kitűnő. (Index)