h i r d e t é s

Óriásit nyer Szlovákia az ukrán MiG-üzlettel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriásit nyer Szlovákia az ukrán MiG-üzlettel

2023. március 23. - 16:44

Alig néhány nappal a szlovák kormány azon döntése után, hogy szlovák MiG-29-es vadászgépeket adományoz Ukrajnának, kiderült milyen kompenzációt kap az Amerikai Egyesült Államoktól. Úgy tűnik, a washingtoni ajánlat felettébb megérte Pozsonynak – írta meg az aktuality.sk.

Forrás: U.S. NAVY

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter szerda reggel jelentette be a Facebookon, hogy Szlovákia 12 darab, amerikai gyártmányú, új AH-1Z Viper helikoptert kap az Egyesült Államoktól, tartozékokkal, pilótaképzéssel és több mint 500 darab fejlett AGM-114 Hellfire rakétával. A szlovák miniszter hozzátette, a szerződés értéke mintegy egymilliárd dollár, de az ukránoknak átadott fegyverrendszerek kompenzációjának köszönhetően Pozsony ennek az összegnek a töredékét kell, hogy kifizesse.

Bahrein például öt évvel ezelőtt csak 12 helikoptert vásárolt tartozékokkal együtt mintegy 911 millió dollárért

- írja a miniszter bejegyzésében.

A pontos szerződés értelmében Pozsony három-négy év alatt mintegy 340 millió eurót fog fizetni az Egyesült Államoknak a helikopterekért. A maradék, mintegy 660 millió eurót az Egyesült Államok adományából finanszírozzák. Az amerikai kompenzáción felül Szlovákia mintegy 200 millió euróra számít az Európai Békekeretből az Ukrajnának adott vadászgépekért.

EZ AZT JELENTENÉ, HOGY A SZLOVÁK KORMÁNY MAJDNEM AZ ÉRTÉKÉNEK A TIZEDÉÉRT JUTHAT HOZZÁ AZ AMERIKAI TÁMADÓ HELIKOPTEREKHEZ.

Ez az ajánlat rendkívül előnyös, és jelentősen növeli a Szlovák Köztársaság védelmi potenciálját. Jelenleg egyáltalán nem rendelkezünk harci helikopterekkel, így ez egy teljesen új harci képesség lenne

– folytatja Nad a bejegyzését.

Daniel Zmeko, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke szerint az Ukrajnának szánt 13 darab MiG-29-es vadászgépekkel kapcsolatban egyre több problémája merült fel a szlovák légierőnek: mindössze négy MiG volt képes felszállni (ezek is többféle hibát jeleztek repülés közben), az országban összesen öt pilóta képes repülni a típust, a karbantartáshoz szükséges szakmai tudás (orosz kivándorlás) és alkatrészek pedig az orosz-ukrán háború kirobbanásával elapadtak. A vadászgépekkel együtt Szlovákia átadja Ukrajnának a Kub légvédelmi rendszer egy részét, annak alkatrészeit és az ehhez szükséges lőszert is.

Nad kiemeli azt is, hogy ez egy különösen jó üzlet annak fényében, hogy Magyarország korábban évekig nem talált vevőt még 10 millió euróért sem 19 darab saját, hasonlóan problémákkal küszködő MiG-29-esére.

A szinte használhatatlan MiG vadászgépek helyett pedig az amerikai Bell gyártó jelenlegi legmodernebb, AH-1Z Viper „Zulu Cobra” harci helikoptereit kapják meg, amelyet a 2010-es évek elején fejlesztettek ki az AH-1W „Super Cobra”-k leváltására. A kétüléses, kétmotoros Viper jelenleg az egyik legerősebb és legfejlettebb harci helikopter a világon. A brutális tűzerő részét képezi egy M197-es, 20 milliméteres, háromcsövű gépágyú, amely percenként 1500 lövést képes leadni. A Viper ezen felül AGM-114 Hellfire rakéták, AIM-9 Sidewinder rakéták és Hydra-70 rakéták különböző kombinációját képes hordozni. (Portfolio)