h i r d e t é s

Őrizetbe vették Trumpot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Őrizetbe vették Trumpot

2023. április 05. - 06:16

A volt elnök ártatlannak vallotta magát a manhattani bíróságon.

Donald Trump - Forrás: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg/Getty Images

Zajlik Donald Trump tárgyalása a manhattani büntetőbíróságon, ahol a korábbi elnököt – ahogy az előre várható volt a vádemelési procedúra miatt – rendőrségi őrizetbe vették. A korábbi elnök bilincset nem kapott, és a tárgyalás után szabadon távozhatott.

Az Egyesült Államok 45. elnöke – úton a bíróságra – a közösségi oldalán azt írta: „Lower Manhattan felé tartunk, a bíróságra. Annyira SZÜRREÁLISNAK tűnik – azta, le fognak tartóztatni! Nem hiszem el, hogy ez történik Amerikában. MAGA!” (vagyis Make America Great Again).

A CNN azt írja, 34 vádpontot hoztak fel Trump ellen, de ő mindegyik pontban ártatlannak vallotta magát. 

Trump ezután elhagyta a manhattani tárgyalótermet, az újságíróknak nem nyilatkozott. Miután kilépett az épületből, beszállt a kint parkoló autóba, és elhagyta a helyszínt, szabad lábon védekezhet a perben a továbbiakban. 

Az exelnök magyar idő szerint szerda hajnali negyed háromkor beszédet mondott. (rtl.hu)

Donald Trump az Egyesült Államokban az első volt elnök, aki ellen bűnvádi eljárás indult bíróságon - ad hátteret az MTI. A vádemelés alapja az a gyanú, hogy Trump jelentős összeget fizetett ki egy színésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején, hogy hallgasson a viszonyukról.

Az ügyben 2019-ben az ügyészség nem kezdeményezett vádemelést, és tavalyelőtt az Egyesült Államok szövetségi választási bizottsága is elutasította azt. Csak azt követően került rá sor, hogy tavaly hivatalba lépett Alvin Bragg, New York megye demokrata párti kerületi ügyésze, és újabb vizsgálatot folytattak le.

Az ügy hátteréről szóló sajtójelentésekben felhívják a figyelmet arra, hogy az eljáró ügyész választási ígéretei között szerepelt Donald Trump bíróság elé állítása.