h i r d e t é s

Orosz műveket adnak elő a Nemzeti Filharmonikusok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orosz műveket adnak elő a Nemzeti Filharmonikusok

2021. november 24. - 14:18

Sosztakovics és Prokofjev műveit adják elő a Nemzeti Filharmonikusok Alekszandr Szladkovszkij vezényletével csütörtökön a budapesti Müpában.

Forrás: Kultúra.hu

A jégmezők lovagja című esten a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és a  Nemzeti Filharmonikus Zenekar Schöck Atala alt közreműködésével Sosztakovics V. (d-moll) szimfóniáját, majd Prokofjev Alekszandr Nyevszkij című kantátáját szólaltatja meg. A koncert szólistája Schöck Atala énekművész, aki operaszerepei mellett hazai és külföldi koncerttermekben is hallható mezzo vagy alt szólistaként. Az est karmestere Alekszandr Szladkovszkij, a Tatársztáni Nemzeti Szimfonikusok művészeti vezetője - közölte az együttes szerdán az MTI-vel.

Sosztakovics V. szimfóniája zenekari termésének egyik legjelentősebb darabja. Ám a rendkívüli szuggesztivitású és erejű négytételes művet másképp értelmezte a közönség, és másképp a politikai szólamokban gondolkodó, hivatalos kritika. A mintegy félórányi ovációval fogadott leningrádi premier hallgatói (akik közül sokan sírtak a mű Largo tétele közben) a sztálini terrort elszenvedők jajkiáltásaként értelmezték a darabot, a hivatalos elemzők "a szovjet ember személyiségfejlődésének folyamatát" vélték kiolvasni a műből.

Prokofjev a koncerten elhangzó művét eredetileg filmzeneként komponálta Eizenstein A jégmezők lovagja alkotásához. A héttételes kantáta megalkotásakor a zeneszerző megőrizte a történelmi összecsapást illusztráló filmzene pátoszát, dús hangzását és széles gesztusait, emellett pedig erőteljes szláv hangot üt meg népies-nemzeties színezettel. (MTI)