h i r d e t é s

Oroszország örökre elvesztette Európát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Oroszország örökre elvesztette Európát

2022. november 30. - 06:38

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

Forrás: DADO RUVIC/REUTERS

Az Európai Unió december 5-től betiltja az oroszországi kőolajimportot, 2023. február 5-től pedig az orosz kőolajtermékek behozatalát is. Birol a szakmai tanácskozás egyik szünetében a Reuters hírügynökségnek kifejtette:

„2023 első negyedévének végére (az európai embargó miatt) várhatóan napi kétmillió hordóval csökken az oroszországi kőolaj-kitermelés, és az EU-nak máshonnan kell beszereznie a kőolajat”.

Másfelől Moszkva jelentős pénzügyi bevételtől esik el, ha mint a világ egyik legnagyobb kőolajtermelő és -exportőr országa nem talál alternatív piacokat.

Az EU-ban jelenleg is vita folyik az orosz tengeri kőolajra kivetendő árplafon alkalmazásáról, amely révén a tengeri szállítás és biztosítás költségeit fedeznék.

A 29 tagországot tömörítő konzultációs szervezet vezetője úgy fogalmazott: „Más tényezők is szerepet játszanak, mint például a kereslet, amely egyértelműen a világgazdaság működésének függvénye, különösen a kínai gazdaságé, valamint fontos lesz az OPEC+ tagországainak a következő napokban hozott döntése is”. (MTI)/168.hu