h i r d e t é s

Párhuzamos járványgörbék mutatják, mekkora a baj Magyarországon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Párhuzamos járványgörbék mutatják, mekkora a baj Magyarországon

2020. október 24. - 12:16

Az alacsony magyarországi tesztelés miatt nincs jelentős növekedés az új esetszámokban. A járvány terjedése tettenérhető viszont a pozitív eredményű tesztek arányának növekedésében, és aggasztó a kórházban ápoltak számának meredek emelkedése is.

A legtöbb európai országban a koronavírus-járvány második hullámában rendkívül megnőtt az elvégzett tesztek száma is. Ezért óvatosabban is kezelték az új rekord esetszámokat, szeptember végéig. Októberben azonban elkezdtek megtelni a kórházi ágyak és az intenzív osztályok, így egyre Magyarországon úgy tűnik, hogy több tesztet már nem fognak végezni, az utóbbi hetekben elindult lefelé a mintavételek száma, nem lett viszont kevesebb a naponta regisztrált fertőzöttek száma.

Megnéztük hat, Magyarországgal nagyjából azonos lakosságú ország fontosabb járványadatait, az új regisztrált eseteket és az elvégzett tesztek számát heti bontásban, a pozitív tesztek arányszámát és négy országban a kórházban ápoltak számának alakulását is, hogy átfogóbb képet kapjunk arról, hogy mennyire nagy a baj Magyarországon, mire számíthatunk a következő hetekben az adatok alapján.

Belgium és Csehország: az egekben az új esetek száma

Belgiumban egyre komolyabban kongatják a vészharangot a rendkívül magas, több ezres új esetszámok miatt, és egyre drasztikusabb intézkedéseket hoznak a járvány megfékezésére, a 11 milliós országban a kórházban ápoltak száma alig magasabb a magyarországi adatnál.

Az új regisztrált esetek növekedése körülbelül a cseh adatokkal azonos Belgiumban, ehhez képest Magyarországon csaknem harmadannyi a heti esetszám. Portugáliában és Ausztriában is ötezer körüli a heti esetszám, Svédországban a négyezret sem éri el, Görögországban meg kétezer körül stagnál.

Belgium egész Európában a tesztrekorderek közt

A belga és a cseh helyzet között egy rendkívül fontos különbség van: Csehországban kevesebb, mint feleannyi tesztet végeznek, és úgy regisztrálnak körülbelül ugyanannyi esetet. Belgiumban tartósan 250 ezer fölé tornázták a heti tesztek számát. A legközelebb ehhez a portugál mintavételek száma van (körülbelül 150 ezer), ahol nyár végére már százezer felett volt a heti tesztelési szám, szeptemberben pedig további csaknem 50 százalékos növekedést mutatott.

Ausztriában körülbelül heti 130 ezer, Csehországban 120 ezer tesztet végeznek. Svédországban az utóbbi hetekben jelentősen csökkent a tesztek száma, a legutolsó adat szerint 108 ezer volt. Görögországra is csökkenés jellemző, erre a magyarázat az lehet, hogy véget ért az utószezon is már az országban, lényegesen kevesebb turista érkezik az országba, így kevesebb a tesztelendő ember. Magyarországon a legutóbbi hivatalos adat szerint még a görögországinál kevesebbet tesztelnek (68 ezret). Magyarországon is nőtt a tesztek száma, csak a többi, azonos lakosságú országhoz képest nem akkora mértékben.

Nincs ellenőrzés alatt a koronavírus terjedése

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján, ha egy adott országban az végzett tesztek több mint 5 százaléka pozitív, akkor nincs ellenőrzés alatt a járvány.

Csehországban a heti adatoknál még csak a 15 százalék körüli volt a mutató, azonban még aggasztóbbak az elmúlt 8 nap adatai, ahol már átlagosan 25 százalék. Az adatokat látva nem meglepő, hogy az iskolák bezárása mellett döntöttek, eddig egyedüliként az uniós tagállamok közül

Ez az arányszám Magyarországon a második legmagasabb a hét vizsgált ország közül, 10 százalék körül van. Belgiumban a heti adatok szerint még csak 7 százalék, de meredeken emelkedik.

A vizsgált 7 ország közül Ausztriában, Svédországban, Portugáliában és Görögországban is 5 százalék alatt van egyelőre a pozitív tesztek aránya. Tavasszal Svédországban is több héten át volt 15 százalék felett. Június végén kezdett meredeken csökkeni a pozitív tesztek aránya.

Ausztria, Görögország és Portugália esetében a járvány eleje óta nem ment ez a mutató a kritikus 5 százalék fölé.

Az összes grafikonon egyértelműen látszik, hogy Csehországban a legrosszabb a helyzet a vizsgált hét ország közül. Egyre magasabb a pozitív tesztek aránya, annak ellenére, hogy 100 ezer felett van a hetente elvégzett tesztek száma. Emellett meredeken emelkedik a kórházban ápolt betegek száma is.

Hasonlóan riasztó a kép Belgiumban, bár rendkívül sokat számít, hogy lényegesen többet tesztelnek, mint bármelyik vizsgált országban, tartósan 250 ezer felett van a hetente elvégzett tesztek száma, ez körülbelül a négyszerese a magyarországi adatnak.

Magyarországon a magas arányú pozitív eredmények, és a kórházban ápoltak számának növekedése aggodalomra ad okot, annak ellenére, hogy a napi új esetszám stagnálni látszik. (Euronews)