h i r d e t é s

Pokolgép robbant egy szentpétervári kávézóban, egy ismert orosz blogger is az áldozatok között

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pokolgép robbant egy szentpétervári kávézóban, egy ismert orosz blogger is az áldozatok között

2023. április 03. - 06:26

Tizenöt sebesültről érkezett jelentés.

Vladlen Tatarszkij néven ismert (valódi nevén: Makszim Fomin) orosz blogger - Forrás: The Hill

Robbanás történt egy szentpétervári kávézóban, amelynek következtében egy ismert Kreml-párti haditudósító és blogger életét vesztette – közölték a helyi mentőszolgálatok.

A helyi kormányzó szerint 25-en sérültek meg, közülük 19 embert kórházba szállítottak.

Az Interfax és a TASZSZ orosz hírügynökségek a hatóságok előzetes értesüléseire hivatkozva közölték, hogy pokolgép robbanhatott. A belügyminisztérium megerősítette: a detonáció következtében a Vladlen Tatarszkij néven ismert (valódi nevén: Makszim Fomin) orosz blogger vesztette életét, aki az intézményben szerzői estet tartott.

A robbanás Szentpétervár belvárosában, a Vaszilij-szigeten, a Street Food Bar No1 folyóparti kávézóban történt. A történtek következtében kitörtek a szórakozóhely ablakai és megrongálódott a terasza is.

A TASZSZ-t úgy tájékoztatták a bűnüldöző szervek, hogy 200 gramm trotilnak megfelelő hatóerejű robbanószerkezet lépett működésbe a színpad mellett. A pokolgépet egy Tatarszkijnek ajándékozott, kis méretű szoborban rejtették el.

A bűnüldöző szervek mindenkit, aki az incidens idején a kávézóban tartózkodott, ellenőriznek, hogy köze volt-e a robbanáshoz.

24.hu arról ír, hogy Ukrajna tagadta, hogy köze lenne a robbantáshoz. Tatarszkij részt vett a Kremlben tavaly szeptemberben tartott pazar ünnepségen, amelyen kihirdették Ukrajna négy, részben megszállt régiójának Oroszország általi annektálását, amit az ENSZ legtöbb országa azóta sem ismert el.

Mindenkit legyőzünk, mindenkit megölünk, mindenkit kirabolunk, ha arra lesz szükség. Minden úgy lesz, ahogy mi szeretnénk – mondta az eseményről készült egyik videón a lap szerint.

Reuters azt írja, hogy Tatarszkijnak több mint 560 ezer követője volt a Telegram közösségi oldalon és az egyik prominens tagja volt annak a befolyásos, katonai bloggerekből álló csoportnak, amely időnként kritikával illette Oroszország ukrajnai háborúját.

Tavaly augusztus 20-án a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán – idézi fel az MTI. A gyilkosság elkövetésével az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot vádolta meg, aki a bűncselekményt követően Észtországba távozott.

Idén március 6-án az FSZB arról számolt be, hogy megakadályozott egy Konsztantyin Malofejev orosz üzletember, a Cargrad médiacsoport igazgatótanácsának elnöke elleni merényletet, amelyet állítása szerint szintén az ukrán különleges szolgálatok készítettek elő, a terrorizmussal vádolt orosz Gyenyisz Kapusztyin közreműködésével. Kapusztyin a társaival március elején fegyveres támadást hajtott végre két, az ukrán határ közelében fekvő község ellen Brjanszk megyében. (MTI)/Infostart

Frissítés (2023. április 3. 11:11)

Így vette át a robbanóanyagot a felrobbantott katonai blogger

A robbantásban több mint harmincan megsebesültek. A mellszobrot egy szentpétervári kávézóban adták át a Tatarszkijnak ajándék gyanánt az általa szervezett beszélgetésen, az átadásról videó is készült:

Az orosz hatóságok szerint ukránok lehettek az elkövetők, de a kávézó egykori tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője ezt kizártnak tartja, szerinte valamely szélsőséges csoportosulás követhette el. Ukrán források pedig azt boncolgathatják, hogy lehet, hogy a Kreml akart ezzel az akcióval az egyre önállóbbá váló Prigozsinnak üzenni.