h i r d e t é s

Puccskísérlet Törökországban - a katonaság fellázadt Erdogan elnök ellen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Puccskísérlet Törökországban - a katonaság fellázadt Erdogan elnök ellen

2016. július 16. - 06:54
0 komment

Péntek este a katonaság bejelentette a hatalomátvételt, kijárási tilalmat is elrendeltek - írja a Privátbankár.

Recep Tayyip Erdogan török elnök. - MTI Fotó: Kovács Tamás

A török média elsötétült a világhálón, Erdogan elnök szerint a kormány továbbra is kézben tartja az ország irányítását. Az akcióért valószínűleg a Gulen-hálózat felelős, a rendőrség próbálja felvenni a harcot a katonasággal.

A török katonaság ma éjszaka jelentette be, hogy átvették a hatalmat az ország felett, de Recip Tayyip Erdogan török államfő szerint a puccs csak átmeneti, a kitervelői pedig meg lesznek büntetve. Az mindenesetre biztos, hogyha sikerül így leváltani a 2003 óta hatalmon lévő Erdogant, az évek óta az egyik legnagyobb változást hozná a Közel-Keleten.

Erdogan a CNN török változatának mobiltelefonos bejelentkezésében azt mondta, hogy vissza fogják venni a hatalmat, és arra szólította fel követőit, hogy menjenek ki az utcára és védjék meg a kormányzatot. Binali Yildirim miniszterelnök szavai is ezt erősítették meg.

Ugyanakkor amerikai biztonsági források szerint jelenleg a puccsot irányító katonaság áll jobban, miután minden repteret lezártak, elvágták a hozzáférést a közösségi médiához és az internetes oldalakhoz, valamint lezárták a Boszporusz két hídját Isztanbulban – írja a Reuters.

Átvették a hatalmat?

A katonaság több közleményt is kiadott, melyekben azt állítják, hogy átvették a teljes hatalmat Törökország felett. A szöveg szerint elsődleges szempontnak tartják a demokratikus rend fenntartását, a jogszerű lépéseket, valamint a nemzetközi kapcsolatok megőrzését.

Az amerikai külügyminiszter Moszkvában azt mondta újságíróknak, hogy az amerikai kormány tisztában van az eseményekkel, de egyelőre pontos részleteket még nem tud. Az Egyesült Államok ankarai kirendeltsége szerint pedig katonai gépek roppant alacsonyan repülnek a főváros felett – írja a CNN.

Nincs egyetértés az utcákon

Megjelentek az utcákon az Erdogant támogatók helyszíni felvételek szerint, ők egyelőre arról győzködik a katonaságot, hogy vonuljanak vissza az utcákról.

A Boszporusz egyik hídján összecsapott a rendőrség a katonasággal több külföldi hírforrás szerint is, sérültek is vannak. Az AP szerint helikopterek lövik a rendőri központokat.

Több török városban is folyamatosan szól az imára hívó ének, de az imámok a hírek szerint arra biztatják az embereket, hogy lépjenek fel a katonaság ellen aktívan is.

Bár hivatalosan kijárási tilalmat rendel el a katonaság, az utcákon rengeteg az ember, a lövéseket is jellemzően csak a levegőbe adják le.

Lelőtték a felkelők egy helikopterét, Ankarában pedig legalább 17 rendőr meghalt a rohamrendőrök bázisánál történt összecsapások alatt.

Obama, Moszkva a török kormányzat mellett

Az amerikai kormány rövid közleményben állt ki a demokratikusan megválasztott török kormány mellett, bár az is tény, hogy ebben a nyilatkozatban nincsen nyoma Erdogan nevének.

Az orosz külügyminisztérium arra szólította fel a kormányzatot és a katonaságot, hogy kerüljék el a vérontást Törökországban - írja az AFP.

Görögország és Irán megerősítette Törökországgal szomszédos határait, egyes hírek szerint a görög hadsereg már a határon várakozik.

Az AP cikke szerint a NATO nem tud hivatalosan beavatkozni, mivel a szerződés csak a külső fenyegetés esetén ad erre lehetőséget, a katonai puccs viszont Törökország belügye. Ezzel magyarázható az is, hogy bár hiába kérték, NATO-illetékesek nem nyilatkoztak.

 

privatbankar.hu