h i r d e t é s

Rendkívüli kormányinfó: Lengyerországi incidens és turisztikai akcióterv

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rendkívüli kormányinfó: Lengyerországi incidens és turisztikai akcióterv

2022. november 16. - 15:28

A Karmelitában szerdán kormányülés volt, ahol a kormány teendői mellett szó volt a keddi lengyelországi rakétaincidensről is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Az első bejelentés az újraindult Barátság kőolajvezetékről szólt

"Megszokhattuk, hogy február 24. óta ez a téma, ma különösen is indokolt. Már tegnap is érkeztek olyan hírek, amelyek rendkívülinek minősülnek. Tegnap késő délután kaptunk értesítést a Moltól, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, a leállás átmeneti volt. Ha nem így lett volna, akkor is lett volna elég olaj. A jó hírt Szijjártó Péter már bejelentette, újraindult az olaj a vezetéken, az áramellátást kellett hozzá biztosítani." - mondta Gulyás Gergely

Lengyelországi rakétabecsapódás

Gulyás Gergely elmondta, hogy "a kormányfő a lengyel eseményre reagálva összehívta a védelmi tanácsot és beszélt a NATO főtitkárával, támogatásáról biztosította Lengyelországot. Várjuk a vizsgálat eredményét, de ukrán rakéta csapódhatott be a rendelkezésre álló adatok alapján. Minél előbbi béke kell, tárgyalások és hosszútávú megoldás, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi szuverenitását és békét biztosít."

Harmadik témaként a turizmus akciótervről volt szó

Gulyás Gergely bejelentette az Orbán-kormány által elfogadott turisztikai akciótervet. "Az első 10 hónap alapján 13 millió vendég 33 millió éjszakát töltött Magyarországon, ez már nagyon közel van a Covid előtti csúcsévhez. A magyarok inkább vidéken, a külföldiek Budapesten turistáskodnak. A fűtési szezon közeledtével azonban nehéz helyzetbe került az iparág. Erre reagál az akcióterv. A SZÉP-kártya szabályain változtatunk, a "füleket" eltöröljük. A turizmusfejlesztési hozzájárulás (nettó bevétel 4 százaléka) felfüggesztődik 2023 márciusáig. A munkaidőkeret 24 havi lesz, csakis ebben az ágazatban." (Infostart)