h i r d e t é s

Romániában is tilos az orosz hajóknak kikötniük

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Romániában is tilos az orosz hajóknak kikötniük

2022. április 18. - 06:03

Románia is megtiltotta az orosz zászló alatt közlekedő hajóknak a lehorgonyzást kikötőiben.

Konstanca, a legforgalmasabb kikötőváros a Fekete-tenger mentén - Forrás: wikipedia/Acaro

A Román Hajózási Hatóság bejelentette: április 17-étől, azaz vasárnaptól az orosz zászló alatt hajózó vízi járműveknek tilos behajózni a román kikötőkbe.

Ezzel amúgy Románia nem saját szakállára intett be az Ukrajnát lerohanó Oroszországnak, csupán – uniós tagállamként – érvénybe léptette az Európai Unió által Oroszország ellen április 8-án bejelentett, vonatkozó szankciót.

Ennek értelmében egyetlen vízi jármű – hajó, jacht, motorcsónak stb. – sem „teheti be a lábát”, például a konstancai kikötőbe, ha fedélzetén orosz zászlót lenget a szél. A rendelkezés azokra a hajókra is vonatkozik, amelyeket Oroszországban jegyeztek be, ám február 24. után (az ukrajnai invázió kezdete) valamely másik államba „igazolták át” őket.

Természetesen vannak kivételek is. Ilyenek például azok a hajók, amelyek segítségre, menedékre szorulnak, vagy tengerészeti biztonsági okokból, esetleg életmentés céljából kényszerülnek sürgősségi alapon kikötni.

Továbbá kivételt képeznek a tiltás alól azok a hajók, amelyek földgázt, kőolajat, az uniós jegyzékben szereplő egyéb nyersanyagokat szállítanak az Unióba vagy azon belül; azok a hajók, amelyek gyógyszert, orvosi, mezőgazdasági eszközöket, élelmiszert szállítanak; a humanitárius szolgálatot végző hajók; azok a hajók, amelyek a civil atomerőműveket ellátó üzemanyagot szállítanak; azok a hajók, amelyek szenet és egyéb fosszilis üzemanyagot szállítanak. (foter.ro)