h i r d e t é s

Segítség az otthoni tanuláshoz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Segítség az otthoni tanuláshoz

2020. április 15. - 21:05

Az utóbbi hetekben mindenkinek felfordult a megszokott életritmusa. A gyerekek otthon tanulnak, a szülők pedig nagyrészt távmunkában dolgoznak. Mindenkinek gyorsan kellett alkalmazkodnia a kialakult helyzethez.

Forrás: jatekliget.hu

Improvizálás helyett napirend

Habár manapság a gyermekeknek nem idegenek az informatikai eszközök, az online oktatás mégsem zajlik zökkenőmentesen. A jelenlegi helyzethez ugyanis nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek és a pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell. Lehet, hogy a gyerek eddig zavartalanul használta az internetet, viszont az online órák keretében vagy a felelés során nem volt igazán felszabadult. Ez érthető, hiszen ez egy teljesen más szituáció. Ráadásul a számítógépekhez értő gyerekeknek és szülőknek is nehéz eligazodni a különböző és számtalan felületen, ahová a házi érkezik, vagy ahol az online órát fogják tartani. Még nehezebb azon családoknak, akik ehhez egyáltalán nem értenek. Arról nem beszélve, hogy folyton fejben kell tartani az online órák időpontját, a házi feladatok leadásának határidejét, stb.

A digitális oktatás a gyerekek felől nagyfokú önállóságot követel. Ahhoz, hogy ebben a szülők a segítségükre legyenek, érdemes kialakítani nekik egy napirendet. A napirend tartalmazza az online órákat, a kreatív feladatokat, továbbá legyen idő mozgásra és az egyéb feladatok elvégzésére is.

Online egész nap

Ebben az időszakban a gyerekek csak online tudják tartani a kapcsolatot barátaikkal, és a tanulás is az interneten keresztül történik. Emiatt jogosan érezhetik a szülők, hogy a gyerek túl sok időt tölt a számítógép, a laptop, a tablet vagy a telefon előtt. Erre lehet jó megoldás a fentebb említett napirend kialakítása is. Tanácsos, hogy a napirend ne csak a tanulás időszakát foglalja magába, hanem legyen beütemezve a testmozgás és a kreatív feladatok elvégzése is. A testmozgást a szülő és a gyerek közösen is végezheti, például a YouTube-on található videók segítségével vagy játékos mozgásos feladatokkal az udvaron. A kreatív feladatokat is szívesebben végzi a gyerek, ha a szülővel együtt csinálhatja. Fontos, hogy a gyermek ezt az időszakot ne tehernek élje meg, hanem egy kellemes időszaknak amit a szülővel együtt tölthet el. A Játékligetnél kapható kreatív játékok között biztosan találsz nektek valót!

Pozitív példamutatás

Az új helyzet következtében a gyermek nyugtalan lehet, nem értheti, mi történik. Épp emiatt fontos, hogy a csemete érezze a támogatást és a törődést. Fontos a szülők tájékoztatása a meglévő szituációról. Mindeközben úgy magyarázzanak, hogy ezzel a gyermek biztonságérzetét növeljék. Így csökkenthetik a szorongást. A megelőzéssel kapcsolatosan a fenyegető utasítások nem vezethetnek jóra. Ehelyett fontosabb a pozitív példamutatás. Például a helyes kézmosás technikájának elsajátítása történjen közösen. Így mind a szülő, mind a gyermek számára könnyebb lesz ezt az időszakot átvészelni.