h i r d e t é s

Senkit ne tévesszen meg a gázárak zuhanása

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Senkit ne tévesszen meg a gázárak zuhanása

2022. október 26. - 09:21

Többek között az enyhe időjárásnak köszönhető az árak változása - írja a Világgazdaság.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Csupán egy pillanatnyi állapotról van szó szerencsés csillagzat alatt, ami bármikor a feje tetejére állhat. A helyzet ugyanis változatlan: ha hideg lesz a tél – és erre van esély –, akkor azonnal visszatér a 300 euró fölötti tőzsdei jegyzés - írja a Világgazdaság.

"Több tényező egyidejű szerencsés egybeesésének tudható be, hogy mostanra beszakadtak a gázárak Európában az augusztus végi csúcshoz képest" – erről Balogh József energiapiaci szakértő beszélt a VG-nek.

Alapvetően négy tényező befolyásolja most masszívan a tőzsdei jegyzéseket:

  • A legmarkánsabb az enyhe időjárás, a vénasszonyok nyara kedvezően hat a gázfelhasználásra.
  • De nem csak emiatt állt be számottevő visszaesés a gázfogyasztás terén, hanem főképp az általános spórolás miatt, ami szintén hűti a kereskedést.
  • Ugyancsak nagy jelentőségű az is, hogy az európai tárolókat tisztességes szintre sikerült feltölteni.
  • Végezetül azt is fontos észrevenni, hogy a gázpiac megunta az orosz forrás körüli bizonytalanságot, és beindult egyfajta piaci ösztön az alternatív lehetőségek becsatornázására.

"Jöjjön az LNG – ami jön is, annyi, hogy már nincs kapacitás fogadni a tankereket –, a norvégok termeljenek többet, a hollandok nyissák újra a groningeni gázmezőt" – sorolja a megoldásokat a szakember. Mindezek a következményeképp elolvadt a keresleti oldal, miközben a kínálati erős maradt. Így a gáz a pánik alól kikerülve elkezdett normális piaci termékként viselkedni: amiből túl sok van, annak leesik az ára.

„A gáz fizikai termék, nincs hová tenni. Egyszerűen nincs szükség most több gázra a kontinensen, ami még kell, az megoldható a tárolókból és az LNG-vel. Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a pillanatnyi európai helyzet végzetes orosz szempontból" – mondta Balogh.

Közeleg a tél, még a horizonton sem látszik az energiaválság vége

Ez a trend figyelhető meg tehát jelenleg a gázpiacon. Csakhogy ezzel véget értek a jó hírek. Balogh József ugyanis arra figyelmeztetett, hogy ha bármelyik fenti tényező megváltozik, akkor borul a helyzet, és a tőzsde reagálni fog. Önmagában egy tényező sem elégséges ahhoz, hogy alacsonyabban tartsa az árszintet. Csak ezek egybeesése képes arra, hogy lefojtsa a gáz árát.

A jelenlegi helyzetből semmiféle következtetést nem szabad leszűrni. Azt kell látni, több tényező olyan szerencsésen esett egybe, hogy azok együttesen elérték, hogy beszakadjon a gázár. Nem arról van szó, hogy véget ért volna az energiaválság.

Teljesen felesleges tehát arról beszélni, hogy hosszú távon bármilyen jelentősége lehet-e a rekordhoz képest valóban masszívan alacsonyabb áraknak. Amilyen gyorsan megyünk lefelé, ugyanolyan gyorsan mehetünk felfelé is.

MINDEN AZ IDŐJÁRÁSON MÚLIK, TAVASZRA CSAK EGY MARADHAT TALPON: EURÓPA VAGY OROSZORSZÁG.

Minden tél kemény kérdés. Ha a tél most meleg lesz, akkor Európa kibírja, ha hideg lesz, akkor nem fogja kibírni, minden le fog állni, az oroszok elzárják a csapot.

Balogh meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva azt a szcenáriót tartja reálisnak, hogy az enyhe évszak egy darabig még kitart, majd november közepétől december közepéig fagyni fog. Akkor megint 300 euró fölött lesz a gáz jegyzése.

Európa még azt is kibírhatja, ha egy nagyon hideg időszak után visszamelegszik az időjárás. De azt nem fogja kibírni – pedig erre van nagyobb esély –, hogyha tavasszal, még márciusban is hideg lesz. Akkorra a tárolók nem adnak utánpótlást. Ahhoz, hogy az európai gázrendszer lefulladjon, nem kell extrém fagy, elég csupán 2 fok, de tartósan napokig. Ezért kell különösen márciusra és a tavaszra figyelni, amikor már annyira lecsökken a nyomás a tárolókban, hogy hiába van még bennük gáz, nehéz kivenni.

A spot piac egy dolog, a határidős meg egy másik

A szakértő prognózisa szerint egy darabig még fennmaradhatnak a most tapasztalható árak, de utána ismét visszatér majd az augusztus 26-i hisztéria. Aznap 345 eurón adták a gáz megawattját a holland gáztőzsdén, ami a valaha mért legmagasabb ár, amióta a kereskedési gázárakat jegyzik.

FONTOS AZT IS TISZTÁZNI, HOGY A GÁZÁR BESZAKADÁSA CSAK A SPOT, TEHÁT AZ AZONNALI PIACON KÖVETKEZETT BE, A HATÁRIDŐSÖN NEM.

Éppen azért, mert bármelyik releváns tényező bármikor megváltozhat. Novemberre valamivel 100 euró alatti az ár, decemberre 132, januárra 139, februárra 141. A 2023-as ár pedig szűk 140 euró körül mozog. Vagyis nem mutat semmi abba az irányba, hogy a 2021. első félévi árak (30-40 euró) visszatérnének. (Origo)