h i r d e t é s

Spanyolország és Portugália is tűzvészekre készül

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Spanyolország és Portugália is tűzvészekre készül

2021. augusztus 13. - 06:30

Spanyolországban és Portugáliában a következő napokban 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletre számítanak, mivel Afrikából forró, száraz légtömeg tart észak felé, az Ibériai-félszigetre. - írja a Szabad Európa

Az erdőtűz már Santiago de Besteiros házait fenyegeti Portugáliában, 2013. augusztus 30-án

Portugália miniszterelnöke szerdán arra figyelmeztetett, hogy a forróság növeli az erdőtüzek veszélyét. Ezek 2017-ben több mint száz ember haláláért felelősek az országban. A spanyol meteorológiai szolgálat hétfőig hőhullámot jelzett előre, egyes területeken a hőmérséklet meghaladhatja a 44 Celsius-fokot.

A legutóbbi dél-európai kánikula, amelyet Észak-Afrika forró levegője táplált, hozzájárult ahhoz, hogy hatalmas erdőtüzek ütötték fel a fejüket Törökországban, Görögországban, Algériában és a Földközi-tenger más részein.

„A hőmérsékleti maximum és minimum messze meghaladja az évnek ebben a szakaszában megszokottat” – közölte a spanyol meteorológiai szolgálat, az AEMET „különleges időjárási figyelmeztetésében”.

A tudósok a klímaváltozásra mutogatnak

Az ilyen hőmérsékleti csúcsok nem ismeretlenek Spanyolországban és Portugáliában a nyári hónapokban. Ennek ellenére a klímatudósok szerint nem kétséges, hogy a szén, az olaj és a földgáz elégetéséből eredő klímaváltozás szélsőséges eseményeket, például hőhullámokat, aszályokat, erdőtüzeket, árvizeket és viharokat okoz.

A kutatók csak intenzív adatelemzéssel köthetnek egy-egy eseményt közvetlenül az éghajlatváltozáshoz, de azt mondják, hogy az ilyen csapások a jövőben várhatóan gyakoribbak lesznek felmelegedő bolygónkon.

António Costa portugál miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy fokozott óvatossággal járjanak el a perzselő hőség és a tűzveszély közepette, hozzátéve, hogy sok erdőtűz nemtörődöm viselkedéssel kezdődik.

Nem akarják újra látni

António Costa azt mondta, hogy az elmúlt napokban a Görögországból és Törökországból érkezett „rettenetes képek” visszahozták a 2017-es portugál emlékeket.

„Nem akarjuk újra látni itt ezt a forgatókönyvet” – közölte a kormányfő hivatalos rezidenciáján rögzített videoüzenetében.

A portugál hatóságok jelezték, hogy a nyári szezonban több mint 12 000 tűzoltót, 2700 járművet és hatvan repülőgépet tudnak bevetni.

Portugália most jobban teljesít

Portugália az elmúlt években több mint a felével csökkentette a tűzesetek számát és a szénné vált területek nagyságát az előző tíz év átlagához képest az erdőtüzek kezelésével foglakozó kormányzati testület szerint.

A hatóságok számos intézkedést hoztak 2017 után. Ezek közé tartozik a jobb erdőgazdálkodás, beleértve az erdők kivágását és a vidéki területeken élő emberek technikai támogatását, több ezer kilométernyi, a lángok terjedését fékező irtás létrehozását és a gyorsabb reagálást a különleges tűzoltóegységek révén.

Portugáliában senki nem halt meg erdőtűzben 2017 óta. (Szabad Európa)

 

Készült az AFP tudósításának felhasználásával. „Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”