h i r d e t é s

Súlyos melankóliában Magyarország

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Súlyos melankóliában Magyarország

2023. március 25. - 08:28

Kiderült, miért ilyen boldogtalan mindenki idehaza

A világ legboldogabb országainak ranglistáján hazánk a középmezőnyben szerepel, Horvátország, Szerbia, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Románia is előz minket. Hogy mégis mi lehet ennek az oka, miért ennyire boldogtalan nemzet a magyar, annak járt utána a Pénzcentrum egy korábbi kutatása segítségével tárják fel az okokat.

A World Happiness Report, a világ legboldogabb országainak ranglistája egy évente kiadott jelentés, mely a Gallup Intézet globális felmérésén alapul. Idén a koronavírus-járványnak az emberek közérzetére gyakorolt hatását vizsgálta a világ 109 országában. Hatodik éve legboldogabb finneket Dánia, Izland, Izrael, Hollandia, Svédország, Norvégia, Svájc, Luxemburg és Új-Zéland lakossága követi a sorban. Ausztria és Ausztrália a 11. és 12., míg Németország - két helyet rontva tavalyi eredményéhez képest - a 16. helyen áll a boldogságlistán.

Magyarország az 51. helyen szerepel a közép-amerikai Salvador után, megelőzve Argentínát, a világ két legboldogtalanabb országa a tavalyi és idei jelentés szerint is Afganisztán és Libanon.

Ezért boldogtalanok a magyarok

Hogy miért nem férünk fel a lista első felére, nagy kérdés, habár mind tudjuk, a magyar legendásan nem egy boldog nemzet, és a legritkább esetben elégedett. De hogy ennek mi az oka, annak korábban utánajártunk- 2021 után a Pénzcentrum 2022 év végén is elkészítette a Nagy Boldogságtesztjét, melyből kiderült hogy miképp érzik magukat a magyarok a bőrükben, milyen az anyagi helyzetük, biztonságban érzik-e magukat, és mennyire elégedettek az egészségügyi állapotukkal.

Tavaly tényleg csőstül jött a baj: kezdődött a háborúval, folytatódott az energiaválsággal és a rohanó inflációval - ilyen környezetben nem könnyű megőrizni optimizmusunkat, és ez meg is látszik az eredményeken.

Az Általánosságban hogy érzed magad a bőrödben? kérdésre érkezett válaszok területi megoszlása. Jól látszik, hogy az átlag az 5-ös érték körül mozog, tehát az emberek nagyrészt közepesen, se túl jól, sem túl rosszul érzik magukat, ám árnyalatnyi különbségek mégis vannak. E szerint hazánk legelégedettebb emberei Vas megyében élnek (5,6) pont, míg Győr-Moson-Sopron, Pest megye és a főváros csak hajszállal marad el, itt az átlagérték 5,5 pont. A legboldogtalanabb honfitársaink pedig Nógrád, Borsod-Abaúj és Bács-Kiskun megyében élnek.

Anyagiak: egyre rosszabba a helyzet

Az egyik, ha nem a legizgalmasabb kérdéshez a kérdőívünkben, a lakosság anyagi helyzetére, pénzügyi biztonságára kérdezett rá. Nem feltétlenül meglepő, de a magyarok anyagi biztonságérzete a tavalyi 6,57-es szintről 4,8-ra zuhant.

Lakóhely szerint Győr-Moson-Sopron megye és a főváros vezet, ott érzik tehát leginkább magukat anyagi biztonságban a magyarok, de szintén elöl végzett Vas és Pest megye. Ez tökéletesen összecseng a statisztikai hivatal adataival, és az egyéb felmérésekkel: a fővárosban és a nyugati határ mentén keresnek a legjobban az emberek. A lista végén kullog Szabolcs és Nógrád. (Pénzcentrum)

Címkék: