h i r d e t é s

Švejk vagy Orbán?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Švejk vagy Orbán?

2023. május 06. - 17:45

Prága nem Budapest! Egy világ választja el őket egymástól! Egy évszázad távlatában is!

Hašek hőse, Švejk a csúza miatt (mely sajnos látványosan múlni kezdett) rokkantkocsiban, bokrétás katonasapkában, egyenruhában, „fel Belgrádra!” felkiáltással vonult be, hogy a front helyett a diliházba vigyék.

A tömeg kis híján meglincselte a prágai német újság tudósítója által „unser braver Soldat”-nak nevezett derék katonát, „a mi hősünket”. „A német diákok a testükkel védték a derék katonát, aki rokkantan is a haza szolgálatára siet” -folytatta lelkendező tudósítását, nem észlelve, hogy pont annak az ellenkezőjéről ír, amit, a háborús propaganda szolgálatában megfogalmaz!

Nálunk a szittya gondolkodásmódról hadovál egy újdonsült vezérkari főnök, és hadi készülődésekről álmodik egy hadügyminiszter.

A Monarchiának is rengeteg idióta tábornoka volt!

De, a tömeg! Legalábbis a prágai tömeg! Švejk, a közember!

Orbán a reggeli rádióinterjújában többek közt, az ukrán háború kapcsán „ősi magyar földekről beszélt”.

Leleplezte hát magát a diktátor.

Igaz, mindenki sejthette, hogy a Putyin-párti smúzolás az ukrán ügyben részben az irredenta ügy felkarolásával is összefügg, hátha leesik valami, Ungvár, vagy Munkács, melynek (bármilyen részleges) sikerével nem csak a szélső- és a nem szélső jobb szemében dicsőülne meg, hanem gyanítom, más beállítottságú, sőt általában Orbán-ellenes tömegeket is megnyerne magának.

Kár tagadni!

Mindenesetre rájöhetett, hogy az önleleplező nyilatkozatával túllőtt a célon, ezért YouTube-ra feltöltött változatból kimaradt a kérdéses mondat.

Nem olyan egyszerű, csak úgy, natúr, határrevízíóról, el- és visszacsatolásról, egy megtámadott ország feldarabolásában való részvételről értekezni!

Elsősorban az ukránok! De, az Unió is! A Biden-adminisztráció! Sőt a világ jelentős része, többsége, mely az ukránok oldalán áll!

Nem olyan egyszerű megismételni Horthy mocskos Jugoszlávia-politikáját, melynek következtében Teleki Pál szavaival élve hullarablók lettünk, a legpocsékabb nemzet!

És ráadásul a végeredmény közismert!

Ezért kimaradt a mondat. Végül törölték az egész anyagot.

Bukta!

Olyasmit mondott, ami odaki senkinek sem tetszhet (és ez a minimum, ami elmondható róla), akinek szánta, az pedig csak egyszer, a rádióadásban hallhatta!

Öngól!

De, legalább kussolnának róla! Feledés homálya borítsa!

Helyette magyarázkodnak.

Például, hogy aszongya: „nem kivágás, jelkimaradás történt”!

Pedig jelkimaradás általában csak a Klubrádió adásainál fordul (egyre gyakrabban) elő! És nem egyetlen (kínossá vált) mondat, hanem most már félnapos műsor erejéig!

Orbán Balázs nem egyeztetett ennek az idióta kimentő magyarázatnak a kiagyalójával, Havasi Bertalannal.

Kitalált egy másik orbitális baromságot: „ugrott a felvétel” a kétséges mondatnál!

Orbán Balázs tán nem tud róla, hogy hetven éve nem lemezre veszik föl a szövegeket, így nem fordulhat elő, ami egy agyonjátszott lemezzel, hogy ugrik a tű!

Hát, kérem!

Egy ilyen meggondolatlan alak vezeti ezt az országot! (Hogy az egyéb, helytálló jelzőket most mellőzzük!)

És ennyi a szűk tanácsadó körének szellemi kapacitása!

Azt hiszik, hogy az eredeti beszédnek nem marad nyoma?

Azt hiszik, hogy nem rögzítette senki?

Azt hiszik, hogy a hiteles fordítása (az eredeti magyar, nem csonkolt változattal) már nincs Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban?

De, nem is ez a lényeg! Egy újabb rossz pont, egy újabb sáros csizma az asztalon!

Mondott már ennél cifrábbakat is! Posványosfürdőn és másutt!

A kérdés az: mi lesz velünk?

Címkék: