h i r d e t é s

Szégyen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szégyen

2021. július 09. - 08:01

Szakmai ártalom, hogy az embernek Facebook csoportokat is látogatni kell és olykor előfordul, hogy nem valami politikai alapú okfejtés vagy kinyilatkoztatás nyitja ki a bicskát az ember zsebében.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Lakberendezési inspirációk Facebook csoport alapból jó kiindulási alap ahhoz, hogy az ember megpróbálja megérteni, hogyan gondolkoznak az emberek a világról, a környezetükről, az életterükről.

Most egy debreceni arc nélküli profil kérdése verte ki a biztosítékot a kommentelők többségénél. A debreceni nő ahhoz kért tanácsot az internet népétől, hogy milyen módon tudna legálisan megszabadulni a háza előtt élő platánfától. A posztjából kiderül, hogy nem csak ő, hanem a családja több tagja köhög a fától. Vélhetően allergiás.

Az allergia korunk népbetegsége és az allergiát kiváltó anyagokat nevezzük allergéneknek, melyek valójában ártalmatlanok, de testünk (túlzott) immunválasszal védekezik ellene. A tünetek a szervezetbe történõ bejutás helye szerint alakulnak ki, így a leggyakrabban érintett testrészek a bõr, a szem, az orr és légutak, a száj és a bélcsatorna. Kezelésének legfontosabb lépése az adott allergén anyag kerülése, illetve a kialakult tünetek csökkentése.

Ezért juthatott arra következtetésre a poszt írója, hogy ki kell vágatni a fát.

A poszttól függetlenül jelenleg három kiemelt téma folyik a csapból. Az első Orbán Viktor, a második a koronavírus a harmadik pedig a klímaváltozás és az összes hozzá kapcsolódó rossz hír.
Jelen esetben a harmadik téma okán alakult ki a komment-cunami, amely a sokadig komment után már inkább egy állóháborúra kezd emlékeztetni, mint a vélt és valós megoldás megtalálására.
Kulturáltan összefoglalva az látszik a kommenteket olvasva, hogy vannak, akik szerint bűn a fa kivágása, mások szerint egy fa nem számít.

És önmagában nem az a felháborító, hogy az allergiás haragszik a fára és abban reménykedik, ha kivágatja, akkor elmúlhatnak a panaszai. (Jó eséllyel a fa kivágásától nem fog elmúlni az allergia, mert ha pollenallergiáról van szó, akkor jobb, ha az összes fát kivágja, tekintettel arra, hogy a pollen a levegőben terjed. Sőt az is kiderült, hogy egy liget mellett lakik.) Hanem azok a kommentelők, akik megírták, hogyan kell úgy megölni egy fát, hogy annak minimális jogkövetkezményei legyenek arra, akit zavar a fa.

A cikk írásakor az összes kommentet végig olvasva kiemelnék párat:

"Jó nagy fa?? Nálam is hasonló volt a probléma. Egyik ismerősöm "véletlenül"  úgy nekitolatott egy nagy teherautóval, hogy ki kellett vágni!!"

"Egy liternyi gázolaj a tövére aztán szépen kiszárad
Aztán már egy száraz fát csak engedik ki vágni"

"Alulról fúrj egy mély furatot a törzsének, önts gyomírtót tömören bele majd dugaszold vissza, utána mehetsz az önkormányzathoz, hogy valami érte a fát, meghalt és veszélyessé vált. Szeretnéd, ha kivágnák vagy te magad teszed meg a gyerekeid biztonsága érdekében.
Ez volt a durvább módszer, csak akkor bántsd ha tényleg 100%ig biztos vagy benne, hogy ez az allergia oka."

De a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében becsatolom a teljes posztot: