h i r d e t é s

Székesfehérváron óriási beruházás körvonalazódik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Székesfehérváron óriási beruházás körvonalazódik

2022. február 03. - 08:26

Hatalmas közpark épül

Forrás: Google Map

Megjelent az Európai Közbeszerzési Értesítőben Székesfehérvár új közparkjának megvalósítására kiírt közbeszerzés - vette észre a Magyar Építők. A királyok városában egy 30 hektáros, külső terültet alakítanának át hatalmas közparkká, ahol kiszolgáló létesítmények is kialakításra kerülnek majd. - írja a Portfolio

A "Fehérvár Tüdeje - Zöld Város TOP" projekt már több évre nyúlik vissza. A program második üteméről - aminek kivitelezésére most megjelent a közbeszerzési felhívás - már 2019-ben is írt a fehérvári önkormányzat hivatalos honlapján.

Eszerint a fejlesztési program célja, hogy az extenzív fejlődést ellensúlyozza egy nagyszabású zöld- és rekreációs terület fejlesztéssel.

A PROJEKT KERETÉBEN PARKOSÍTÁS, VALAMINT GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ TEVÉKENYSÉGKÉNT KISZOLGÁLÓ LÉTESÍTMÉNY KIALAKÍTÁSA VALÓSUL MEG, VIZESBLOKK ÉS KERESKEDELMI-SZOLGÁLTATÓ FUNKCIÓJÚ ÉPÜLET ÉPÍTÉSÉVEL, A MŰKÖDTETÉSHEZ SZÜKSÉGES TÁRGYI ESZKÖZ BESZERZÉSEKKEL EGYÜTT.

A projekt tartalmazza teljes rétegrendjében vízáteresztő burkolatú gyalogos sétányok létesítését, a parkolók kialakítását, valamint a közművesítést. 

Az erdősítés, fásítás során a növényfelület, élőhelyek és a biodiverzitás növelése, a zöldfelületet növényállományának rekonstrukciója, gyomirtás és a beteg fák eltávolítása, valamint ápolási munkák, védő fasorok és erdősávok telepítése, a városklíma, hősziget-hatás ellen árnyékoló, lombhullató, klímatűrő fasorok, cserjesávok és több szintes zöldfelületek létesítése a cél.

A beruházás a város nyugati külső területein valósul meg a 7-es főút közelében (attól azért kellően messze), a Maroshegy városrésztől északra elterülő Alsóvárosi réten. A teljes projekt 30 hektárnyi területen fog megvalósulni.

A közbeszerzési értesítő szerint a területen mindössze 900 négyzetméter térkő-burkolat kerül elhelyezésre, ez azonban még kiegészül további 11 830 négyzetméter szórt zúzottkő burkolat építésével, és 11 000 négyzetméter földút kialakításával. Ami a zöldterületet illeti,

AZ ÖNKORMÁNYZAT 868 DB FAISKOLAI FA TELEPÍTÉSÉT TERVEZI, VALAMINT 6426 NÉGYZETMÉTERNYI INTENZÍV ÉS TOVÁBBI 75 000 NÉGYZETMÉTERNYI EXTENZÍV GYEPESÍTÉSSEL SZÁMOL.

A fogadóépületek és nyilvános vizesblokkok (WC, tároló-öltöző, büfé, földszinti fogadótér és tetőterasz - hogy néhányat említsünk) mindössze 203,91 négyzetmétert foglalnak majd el. A fejlesztéshez útépítés és 50 férőhelyes parkoló építése is hozzátartozik.

Székesfehérvár nemrég azzal került be a hírekbe, hogy a megyeszékhelyek közül a KSH adatai szerint itt a legdrágábbak a használt lakások, de az új lakásokat tekintve is az egyik legdrágább nagyváros Budapest után. A megyeszékhely további fejlesztése csak még feljebb nyomhatja majd a lakásárakat. (Portfolio)