h i r d e t é s

Szeles idővel indul a hét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szeles idővel indul a hét

2023. május 08. - 05:47

Hétfőn sokat süt a nap, de késő délutántól egy gyenge hidegfront éri el hazánkat.

Kezdetben délen, délnyugaton kisebb eső, zápor még kialakulhat, majd napközben már csapadékmentes időre van kilátás. Nyugaton, délnyugaton lehet több felhő az égen, máshol több órára kisüthet a nap a felhőátvonulások mellett. Az északkeleti szelet sokfelé élénk, erős, a magasabban fekvő északkeleti tájakon néhol akár viharos lökések is kísérhetik.
Hajnalban 4 és 11, délután 15 és 22 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Melegrekord: 34,5 fok Bácsalámás, 2003

Hidegrekord:
-2,8 fok Dobogókó, 1909

Orvosmeteorológia

Gyenge hidegfronti hatásra készülhetünk, emiatt fejfájás, kezdetben helyenként akár migrén is előfordulhat, ugyanakkor görcsös panaszok, kopásos jellegű ízületi problémák és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet.
Felerősödhetnek a keringési rendszer problémáival élők panaszai.
Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.
A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, illetve ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.
A szelesebb, hűvösebb idő miatt csökkenhet hő- és komfortérzetünk, viszont a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javulhat.
11 és 16 óra között az UV-sugárzás már eléri az erős fokozatot, így a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.