h i r d e t é s

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja az ukránok EU-csatlakozását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja az ukránok EU-csatlakozását

2022. március 01. - 11:29

Sürgetik Brüsszelt, hogy vegyék napirendre az ukrán EU-tagságról szóló kérdést.

Szijjártó Péter - Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Magyarország támogatja Ukrajna gyorsított EU-felvételét, támogatja a hétfőn nyolc EU-tagország által megfogalmazott kérést, hogy mielőtt vegyék fel az Európai Unió tagjelöltjei közé Ukrajnát, és kezdjék meg a tagság előkészítését, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter egy keddi videóbejelentkezésben.

Hétfőn nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatban fejezte ki, hogy támogatja, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. A kezdeményezéshez kedden Románia is csatlakozott.

A felsorolt országok szerint Ukrajnának azonnal engedélyezni kell az EU-csatlakozást. A nyilatkozatot azután adták ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: aláírta az uniós csatlakozási kérelmet, ezzel pedig Ukrajna indítványozta, hogy EU-taggá válhasson.

„Sürgetjük a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre a nyolc elnöknek ezt a kérését, amelyet Magyarország is támogat. Azt várjuk el Brüsszeltől, hogy kezelje kellő komolysággal ezt a kezdeményezést” – mondta Szijjártó. Az indítványt támogató döntésről a magyar kormány kedden Lengyelországot és Litvániát is támogatta.

A videóban Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország minden olyan ügyet támogat, amely az ukrajnai helyzet békés rendezését segíti. (Telex)