h i r d e t é s

Szijjártó Pressmannek: “Kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk”

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Szijjártó Pressmannek: “Kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk”

2023. április 13. - 15:23

Magyarország egy ország, “és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon” - ezzel reagált az ATV kérdésére Szijjártó Péter az amerikai nagykövet tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatójára. 

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

A miniszter egyértelművé tette: nincs az a nyomás, “baráti útmutatás vagy hecckampány”, amivel minket háborúpárti álláspontba lehetne préselni”. 

Magyarország, ez a nevünk. A harmadik és a negyedik szótagra is külön szeretném felhívni a figyelmet: ország. Tehát, mi egy ország vagyunk és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon, hanem egy országként, és az ebből fakadó tiszteletet igenis elvárjuk mindenkitől, függetlenül a gazdasági erejétől, a világon történő elhelyezkedésétől vagy az adott ország méretétől. A tisztelet kijár Magyarországnak, a tisztelet kijár a magyaroknak. Úgyhogy azt kérjük mindenkitől, hogy a tisztelet hangján beszéljen Magyarországon, Magyarországról és a magyar emberekről. Nincs az a nyomás, nincs az a baráti útmutatás, nincs az a hecckampány, amivel minket egy háborúpárti álláspontba bele lehetne préselni.

 - reagált a külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére azt kommentálva, hogy David Pressman szerdai tájékoztatóján szankciókat jelentett be a budapesti székhelyű orosz Nemzetközi Beruházási Bank három vezetőjével, Nyikolaj Koszovval, a Nemzetközi Beruházási Bank elnökével, Laszlóczki Imrével, a magyar alelnökkel, és Georgij Potapovval az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettesével szemben. Az amerikai nagykövet aggasztónak nevezte a magyar vezetés kapcsolatát az orosz vezetéssel. 

Az ATV a következő kérdéseket tette fel a miniszternek: 

  • Megérti-e a magyar kormány az amerikai aggodalmakat az orosz “kémbank” ügyében?
  • Megszünteti-e a NBB tisztségviselőinek a diplomáciai mentességét (Pressman ezt “komoly problémának nevezte, ebben muszáj lépni szerinte)? 
  • Mikor szüntetik meg a magyar tagságot? 
  • Arra is rákérdeztünk, hogy az amerikai nagykövet azt mondta: aggasztónak tartják a magyar és az orosz vezetés kapcsolatát, a gazdasági együttműködéssel ugyanis “az orosz háborús gépezetet pénzeli” a magyar kormány. 

Minderre Szijjártó Péter azt válaszolta: ”Itt élünk a háború szomszédságában. A háború a szomszéd országban zajlik. Ebben a háborúban magyar emberek is sajnos meghaltak, meghalnak. A háború hatásai ránk nézve drámaiak és azonnaliak, az Egyesült Államok pedig egy kontinenssel és egy óceánnal odább van és nyilvánvaló, hogy ebből a földrajzi elhelyezkedésbeli különbségből fakadóan másként értékeljük, másként látjuk a helyzetet”. 

A miniszter ezúttal is azt mondta: 

Mi, magyarok békepártiak vagyunk, azt akarjuk, hogy tűzszünet legyen Ukrajnában. Mi, magyarok azt akarjuk, hogy induljanak béketárgyalások és jöjjön létre egy békemegállapodás, hogy több ember ne haljon meg ebben a háborúban. Mi azt akarjuk, hogy több magyar ember se haljon meg ebben a háborúban, tehát minket nem lehet eltántorítani a békepárti álláspontunktól

 - jelentette ki. 

Szijjártó Péter aztán azt hangsúlyozta, hogy “mi elfogadjuk, értjük, tiszteletben is tartjuk, hogy az Egyesült Államok másként tekint erre a konfliktusra, hiszen hogyha ez a háború eszkalálódik, akkor az az eszkaláció először a szomszédban okoz tragikus következményeket és nem az óceán túloldalán”.  Tehát mi elfogadjuk, értjük, hogy más álláspontot képviselünk - nyomatékosította.

De mint fogalmazott: “azt nem értjük, hogy miért kell nyomást gyakorolni a másikra, hogy az változtassa meg az álláspontját. Miért nem lehet tiszteletben tartani kölcsönösen egymás álláspontjait ebben a kérdésben”. 

Szeretném világossá tenni, hogy nincs az a mennyiségű plakát, nincs az a mennyiségű sajtótájékoztató, nincs az a mennyiségű ellenzékbe öntött dollár, amellyel a magyar kormányt eltántorítaná a békepárti álláspontjától” – közölte a miniszter, hozzátéve:  “kár ezzel próbálkozni. 

“Mi akkor is békét akarunk Ukrajnában, és őszintén reméljük, hogy minél előbb béke is lesz Ukrajnában, mert az emberek szenvedésének véget kell vetni. Hallhattuk, hogy az egész világon, függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el egy-egy ország, a hatások drámaiak” - erősítette meg végül Szijjártó Péter. 

Az ATV “kémbankkal” kapcsolatos konkrét kérdésére a miniszter nem adott választ. (atv.hu)