h i r d e t é s

Szombaton nagyon kellemes időre készülhetünk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szombaton nagyon kellemes időre készülhetünk

2023. május 27. - 07:17

Záporokkal, zivatarokkal tarkított pünkösdi hétvége vár ránk a sok évi átlagnak abszolút megfelelő hőmérsékleti értékekkel.

Hajnalban délnyugaton záporok, esetleg zivatarok indíthatják a napot. A gomolyfelhős időben délután elsősorban a keleti, a délkeleti és a déli határ közelében alakulhatnak ki újabb záporok, zivatarok. Az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz.
A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Melegrekord: 35 fok Kaposvár, 1896

Hidegrekord:
-1 fok Miskolc, 1927

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, majd délután délkeleten és délen erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórt záporok, zivatarok kialakulhatnak. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, de zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 9-15, délután 23-28 fok várható.

Hétfőn megnövekszik a gomolyfelhőzet és több helyen készülhetünk záporokra, zivatarokra, nagyobb számban a déli területeken. Helyenként felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel kísért zivatarok is lehetnek. Az északkeleti szél mérsékelt, élénk lesz. Délután 22-27 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Folytatódik a frontmentes időszak, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, dekoncentráltság, fáradékonyság továbbra is jelentkezhet.
Zivatarok, záporok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzés, rosszullét kialakulásához vezethet, különösen az idősek és szívbetegek körében.
Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei is, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.
Az ország nagy részén sok lesz a napsütés, ami jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre.
Érdemes sok időt tölteni a szabadban, de gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.